Разумът затруднява дизайнерите на изкуствен интелект, защото за него е необходима както голяма основа от факти, така и неща, които се подразбират от само себе си и са толкова очевидни, че не осъзнаваме, че ги знаем.

Компютърните програми често се затрудняват да преценяват логично и предпазливо възприеманите факти или ситуация. Именно това е определението на разум в речника. 

Американски учени направиха тест за интелигентност на една от най-добрите системи за изкуствен интелект и установиха, че нивото й е като на средностатистическо 4-годишно дете. 

Тестваната система е ConceptNet4, разработена от Масачузетския технологичен институт, съобщи ЮПИ, цитирана от БТА. Екип от университета на Илинойс в Чикаго я е изпробвал с езикови части от теста на Вешслер за предучилищна възраст и за началното училище. Резултатите на машината варират много, но са като на 4-годишно дете. "Ако резултатите на дете варираха толкова много, това щеше да е признак, че нещо не е наред", каза Робърт Слоун от екипа.

Изкуственият интелект се е представил много добре в раздела за речников състав и при намирането на прилики. В разбирането на текст обаче е доста по-зле, особено при въпросите "защо". "Все още сме много далече от програми с разум, от изкуствен интелект, който да може да отговаря на въпроси за разбиране на нивото на 8-годишно дете", допълни Робърт Слоун.