След смартфоните светът вече не е съвсем същия, как ще повлияе виртуалната реалност върху бита и живота ни като цяло тепърва предстои да се разбере

От години насам виртуалната реалност съществува, макар и само като идея. Вече тя е факт и на практика, а съвсем скоро ще започне да навлиза и в живота ни, подобно мобилните телефони, смартфоните и т.н. 

Как обаче тя ще промени начина ни на живот? Тук не става въпрос само за геймърите, възможностите, които виртуалната реалност ни предоставя са безкрайни. 

Би Би Си се обръщат към трима водещи експерти в областта на виртуалната реалност, които да споделят прогнозите си за влиянието, което тя може да окаже върху нас.

Нови хоризонти за човешките усещания

Според проф. Марк Болас, работещ по проект за виртуална реалност от 1988 г. насам, това е изживяване извън нашето собствено тяло. Той свързва новата технология с човешкото желание да научи повече, да усети повече, да се докосне до повече неща. 

Виртуалната реалност ни позволява да отидем отвъд границите на физическите възможности и да правим всичко, което може да бъде изпрограмирано. Така ако решим да създадем висока 2 км кула от клечки за зъби, няма да имаме никакъв проблем. 

Болас иска да създаде устройство, което наистина да помага на хората и затова решава да се насочи не към пазара на потребители, а към индустрията, като чрез опита там да усъвършенства продукта си. 

Заради високата си резолюция там неговият продукт намира широка употреба - от автомобилната индустрия за дизайн на нови автомобили до нефтени компании, за максимална прецизност при извършване на сондажи. 

С помощта на вече съществуващите технологии в мобилните телефони и смартфоните, той успява да намали драстично цената на продукта си, така че той да е достъпен за обикновения потребител. Така Болас вярва, че ще предостави на хората уред, чрез който те по максимален начин да могат да изживеят емоциите си и да достигнат хоризонти, които иначе биха им били непосилни. 

Работа, почивка и забавления

Мариа Королов, журналист в областта на високите технологии, от своя страна пък, вярва, че виртуалната реалност е напълно способна да промени начина, по който работим. Виртуалната реалност може да помогне за обучаването и тренирането на нови кадри. 

Виртуалната реалност ще позволи обученията, включващи работа с изключително скъпо и чувствително оборудване много по-лесни и евтини, от една страна, и същевременно много по-качествени, отколкото ако се ползва някакъв друг симулатор. Според нея това може да намери сериозно приложение в армията и най-вече във военновъздушните сили.

Тя дава съвсем пресен пример с хирург, който извършва симулативна операция на сърцето на новородено. С помощта на скенер на сърцето, качен във виртуалната реалност, той успява по този начин да състави много по-точен и успешен план за реалната операция и в крайна сметка спасява живота на новороденото. 

Виж още: Какво се случва, ако изкараш 25 часа във виртуалната реалност

Королов дава пример за навлизането на виртуалната реалност и в образованието. От "Гугъл" са изпратили над 100 хил. комплекта за виртуална реалност в редица начални училища. Така децата ще могат да ходят на виртуални "екскурзии" и да се докосват пряко до нещата, за които учат. 

Според нея гейминг индустрията ще предоставя вече на потребителите си много по-реални усещания. Така симулаторините игри и игрите като цяло ще предоставят много повече реалистичност, а самите играчи ще усещат наистина играта. Така ако някой там ги удари, те ще изпитат съвсем автентична реакция, макар и без болката и реалните последствия от удара.

Порно индустрията също се е качила на вълната на виртуалната реалност и влага там с пълни шепи. 

Според Королов както интернет промени начина по-който общуваме, така виртуалната реалност ще промени начина, по който се сдобиваме с нови преживявания. От виртуални готварски класове до разходка с приятел (намиращ се на другия край на света) в гората.

Ефекти за психолозите

Психологът Скип Ризо е директор на медицинската програма за виртуална реалност към Университета в Южна Калифорния. От 1990 г. насам той изследва ефектът на виртуалната реалност в помощ на хората с мозъчни травми. 

"Забелязах, че много от клиентите ми са запалени по видео игрите. Същевременно хора с проблеми в съсредоточаването в ежедневните си дейности, могат да се фокусират върху задачите във видео игрите и реално да бележат подобрение", споделя Ризо. 

Оттам той си задава въпроса дали е възможно да се създаде виртуална среда, която да спомогне за рехабилитацията на хора с психологически травми. Така Ризо и екипът му започват да работят с ветерани от войни посредством виртуална реалност, създаваща представата за военните зони в Ирак и Афганистан. 

Виж още: 10 технологични тенденции през 2016 г.

Те помагат също така на хора, страдащи от аутизъм да бъдат по-ефективни по време на интервюта за работа. Пациентите са поставяни в различни ситуации с различни типове интервюиращи като това позволява нивата на стреса в подобна ситуация да бъдат регулирани. 

Според Ризо виртуалната реалност спомага да се изследва човешкото поведение така, че то да бъде дешифрирано в реалния свят. 

Източник: Би Би Си