Няколко хитри съвета, които ще ви предпазят от конфузната ситуация всички, освен вас, да разбират за какво се говори

На всеки се е случвало да чуе непозната дума в разговор или да срещне нещо, което не разбира като дума в някоя книга или списание. Такива неща са нормални и така реално човек се учи на нови думи и обогатява речника си. Ако обаче ви се случва често, тогава най-вероятно имате нужда от малко допълнителна лексика в речника си. 

За всеки човек е положително да обогатява запаса от думи, с които разполага. Най-малкото така ще печелите много повече игри на скрабъл и няма да изпадате в конфузни ситуации, в които всички други разбират за какво се говори, само вие не. Да не говорим, че колкото повече думи използвате, толкова повече се разширява капацитетът на мозъка ви и толкова по-добре можете да осмисляте света. 

Ето няколко полезни идеи, с които спокойно можете да разширите лексикалния си обхват:

Започнете да учите чужд език

С ученето на чуждия език, вие малко или много подобрявате собствения си. Чрез значенията на чуждите думи ще се сблъсквате и с непознати думи в собствения си език, които ще обогатят речниковия ви запас. 

Игри на думи

Доказан факт е, че най-лесно се учи чрез игри. Различните игри на думи пък няма как да не ви сблъскат с нова лексика, която да усвоите.

Виж още: 6 думи, с които да печелим доверието на другите

Започнете традиция да учите по една нова дума на ден

Отваряте тълковния речник на произволна страница и се спирате на първата непозната дума за вас. Отново го има леко игровия елемент и е забавно.

Решавайте кръстословици

Също изключително полезно за обогатяването на речника. Ще се сблъскате с много нови и непознати думи, чудейки се как е хрумнало на съставителите да подберат точно такъв лексикален пъзел. 

Изтеглете си приложения с игри на думи

Пример е нашумялата преди време "О!Думи" игра, която ви кара сред поле от букви да намирате скритите думи. Накрая можете да видите колко и какви думи са били скрити и да проверите значението им. Други подобни са "Думата Пъзлел", "Подреди думи", "Игра на думи", "Търси думите" и т.н.

Виж още: Онлайн видеото роди думата на 2015 г.

Четете редовно

Най-лесният и най-приятен начин. Добрата история ще ви погълне, а ако срещнете непозната дума, просто си я обяснявате или я проверявате в речника. 

Слушайте

Независимо дали ще е аудиокнига, нещо по радиото или телевизията, доста е вероятно да попаднете на интересни думи, които след това можете да използвате.