Българската агенция по безопасност на храните спря партида яйца от Полша, за които има съмнения, че са заразени със салмонела

След като вчера Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) обяви, че изтегля от търговската мрежа яйца от Полша, за които има съмнение, че са заразени със салмонела, сега оттам идва и информация как да разпознаем яйцата, за които има съмнения, че носят бактерията Салмонела. 

"Идентифицирани са складовете на едро, в които са доставени полските яйца. Трябва да се уточни, че не всички от тях са със съмнения за салмонела. Съмненията са за яйца, които са от две ферми в Полша", обясни пред Нова телевизия експертът от БАБХ д-р Райна Иванова.

На самите яйца се отпечатва номерът на фермата, в която са произведени. Съмнителните яйца са с печат 3PL30221304.

Видео:  Внимавайте с яйцата!

"Възможно е вече да има консумирани яйца, тъй като има известни количества, които са стигнали до магазинната мрежа. Именно затова веднага уведомихме потребителите да гледат номерата им", обясни още д-р Иванова.

Тя все пак успокои, че хората не трябва да се притесняват, защото има съмнения, но няма категорични доказателства, че има наличие на салмонела в яйцата.  

Симптомите при салмонелоза са висока температура, повръщане и разстройство. Инкубационният период е от два до шест часа.

Източник: Нова телевизия