Няколко признака, които, ако забележим навреме, може да спасим живот.

Мозъчният инсулт (мозъчен удар) представлява остро настъпващо нарушение на кръвообръщението на мозъка, вследствие на което се развиват увреждания с различна степен на засягане на мозъчните функции.

При настъпване на мозъчен удар бързите и адекватни реакции на хората около засегнатия човек, са от съществено значение за протичане на заболяването. Това може да стане само след като симптомите бъдат правилно разпознати.

Всеки може да разпознае лесно инсулта чрез три лесни теста:

1. Поискайте човекът да се усмихне. Може ли пострадалият човек да покаже зъбите си? При това действие трябва да обърнем внимание на ъглите на устата, които при инсулт са асиметрични!

2. Разговаряйте с човека и поискайте да каже едно логично изречение. Например: "Днес навън грее слънце."

3. Накарайте го да си вдигне двете ръце. Може ли пострадалият да задържи едновременно двете си ръце, изпънати и на еднаква височина с длани обърнати нагоре? Следим отново за отклонение в положението на един от двата горни крайника.

Виж още: Как да преодолеем инфаркт, ако сме сами

Ако човекът има проблем с които и да е от тези прости тестове, извикайте незабавно бърза помощ и обяснете симптомите!

Към това сега добавяме четвърти тест – накарайте го да си изплези езика (стегнат "на пръчка"). Ако езикът е отпуснат, ако върви на една страна, това също е признак за инсулт.

Ето и още няколко признака:

Проблем със зрението

Мозъчният удар може да навреди на очите и затова един от сигурните му симптоми е влошеното зрение или пък двойното виждане. Понякога зрението дотолкова може да се влоши от удара, че човекът да изпитва трудност да разпознае лице на близък или познат.

Загуба на координация

Ако човек внезапно изпита затруднения да ходи нормално, влачи краката си, изпитва слабост в крайниците и не може дори да се изправи, незабавно потърсете лекар.

Силно главоболие

Силна болка в главата, която се появява изведнъж, без никаква причина може да е признак за мозъчен удар. Честото главоболие, тип мигрена, не много силно, но редовно, не е симптом на удар, но може да означава, че сте изложени на риск от инсулт. Затова бъдете внимателни и се консултирайте с лекар при всяка промяна в тялото ви, която е необичайна и внезапна.

Виж още: 5 скрити симптома за проблеми със сърцето

Защо е важно пациент с мозъчен удар да постъпи за лечение в специализирано отделение в най-кратки срокове?

Съществуват два типа инсулт:

Исхемичен - причинен от остър недостиг на кислород за мозъчните клетки, заради запушване на кръвоносен съд.

Хеморагичен - причинен от кръвоизлив в мозъка, който се среща по-рядко.

Мозъкът е най-чувствителният орган в човешкото тяло, що се отнася до ограничаване на количеството кислород, достигащо до клетките му, което се среща и при двата типа инсулт. Именно затова спешните мероприятия, свързани с диагностицирането и лечението на това състояние в болничното заведение, са от първостепенно значение за последващото възстановяване на мозъчните функции.

Виж още: Какво трябва да знаем за кръвта в тялото ни