"Амнести интернешънъл" са изготвили програма, която открива дали сме жертва на шионски програми

Следенето онлайн отдавна е тема, която присъства в новините. Начините за следене са достигнали до онзи момент, в който се питаме "Това нали го имаше само по филмите?!" Модерните технологии позволяват на хакери и правителствени служби да получават достъп до имейлите и съобщенията ни в социалните мрежи, дори да включват дистанционно камерата и микрофона на компютъра без потребителят въобще да подозира, пише Smartnews.bg.

Глобалният Голям брат

"Прайвъси интернешънъл" документира създаването и търговията на шпионски технологии от частни компании с правителства по целия свят, включително и такива, които представляват потъпкващи човешките права и свободата на словото режими.

Според доклада на правозащитната организация дори България разполага и вероятно е използвала шпионски софтуер.

Като контрапункт на цялата тази тенденция "Амнести Интернешънъл" пуснаха собствен безплатна програма, с която всеки може да провери дали има на в компютъра си зловреден правителствен софтуер.

Виж още: Великобритания иска да следи социалните мрежи, за да се бори с тероризма

Програмата Detekt

Програмата Detekt претърсва машината ви за следи от познатите досега правителствени шпионски софтуери. Препоръчва се най-вече на защитници на човешките права, журналисти и въобще хора, които се усещат като неудобни за властта.

Естествено, не може да се каже, че Detekt засича всички шпионски програми, затова няма как да се чувстваме защитени докрай. Да не забравяме, че създаделите на шпионски софтуер също не спят и вероятно ще реагират мигновено с контрамерки.

Важно е да се подчертае, че ако Detekt не открие следи от софтуер, който шпионира, то това не значи, че такъв не е скрит някъде из машината ни. Въпреки това, повишаването на вниманието към проблема е още една значима цел, която Amnesty International са си поставили.

Виж още: ЦРУ в "Туитър": Не, не знаем къде е Тупак

Как да работим с програмата

Преди да стартирате Detekt е препоръчително да изключите компютъра от интернет и да спрете антивирусната си програма, за да няма фалшиви сигнали. Имайте предвид, че сканирането може да отнеме повече време, затова е добра идея да го стартирате, когато няма да използвате компютъра за по-продължително време.

Ако програмата засече шпионски софтуер, създателите препоръчват веднага да изключите компютъра от интернет и незабавно да потърсите квалифицирана помощ. В края на сканирането се създава log файл, който съдържа допълнителна информация относно резултатите.