В Международния ден на чая обръщаме внимание как се приготвя ароматната напитка

Чаят е втората по консумация напитка в света. Ароматната напитка може да ни даде отмора след тежък ден, да ни разсъни, да ни успокои и да ни сгрее в студените зимни дни. А днес е и Международният ден на чая. От 2005 г. насам страните производителки на чай отбелязват днешния ден, посветен на ароматната напитка.

Целта на този ден е да се привлече вниманието на обществото към проблемите, свързани с производството и търговията на чай. Основният страх на производителите на чай е все по-агресивната политика на големите корпорации, които изкупуват суровината на много ниска цена. Освен икономическа, инициативата има и своята социална цел – популяризирането на чая като напитка.

Съществуват 6 основни разновидности на чая - бял, жълт, зелен, улонг (улун), черен и пу-ер. От тях най-разпространени са белият, зеленият, улонг и черният чай. Всички разновидности се получават от едно и също растение и основната разлика между сортовете е в начина на обработката на листата. В случая с белия чай има особености и в отглеждането на растението.

Как обаче да приготвим чая така, че да има възможно най-добър вкус?

Черен чай

Запарва се с вряла вода, между 3 и 5 минути. Оставен по-дълго започва да горчи неприятно, без да се засили ободряващото му действие. Обикновено се използва около 3 ч.л. за 200 мл. вода. Най-добър вкус има, когато се пие подсладен и с мляко. Захарта засилва аромата, а млякото придава плътност на вкуса.

Виж още: Черен чай за подмладяване, тонус и намаляване на стреса

Зелен чай

Оптимален вкус зеленият чай има, когато се запарва с вода, която първо е завряла, а после е охладена до 75-80 градуса. Нужни са му между 1 и 3 минути. Ако е ароматизиан 2-3 минути ще му позволят да стане по-ароматен. И той като черният чай започва да горчи, ако не се извади навреме. Със зеленият чай може да се прави и втора и трета цедка, като често втората цедка е с по-мек и добър вкус от първата. Втората и третата цедка, обаче, не трябва да са повече от 3-4 часа след първата, иначе чаят губи качествата си. Количеството варира много според вида на зеления чай, може да е от 2 до 5 ч.л. за 200 мл. вода. 

Зеленият чай е най-добре да се пие чист - без подсладител или мляко.

Бял и жълт чай

Белият чай има изключително нежен и деликатен аромат. Най-добре се приготвя, запарен на около 70 градуса за 1-2 минути. Задължително се консумира чист, за да може да бъде усетен мекия му и изтънчен вкус. 

Освен продуктите на чаеното растение, под чай се разбират и различни плодови и билкови отвари. 

Виж още: Чаят през зимата

Плодов чай

Плодовият чай дава най-добър вкус, когато е запарен с вряла вода за около 8-10 минути. Консумира се подсладен, като към него могат да се добавят и парченца плод, които да допълнят вкуса. 

Билков чай

При билковия чай универсален подход няма, тъй като всичко зависи от самата билка, която се вари, от това къде и как е набрана, как е сушена и т.н. Важно е да се внимава как се смесват билките, защото някои комбинации може да са много благоприятни, а други - дори опасни. Най-често билковите чайове се пият подсладени със захар или мед. За оптимална наслада се предлага да се консумират с филийка, намазана с масло и вкусен конфитюр или сладко.

Виж още: 5 + 1 заместители на кафето в сутрешното събуждане

Източник: Veda House