На пазара на труда все повече се търси математическо познание. Китайците са там, а българите? - пита се във в. "24 часа" проф. Михаил Константинов по повод първата награда на Георги Бошев от ИТ състезание в САЩ

"Възпитаникът на английската гимназия в Бургас Георги Бошев на шампионат в САЩ стана световен шампион по информационни технологии. Знае се, че български ученици често печелят състезания, свързани с математически дисциплини и точни науки. Мисля, че си струва това да е отправна точка за образователна политика, която стимулира математическото образование в България.

На съвременния пазар на труда все повече се търсят математически и инженерни специалности. И там идват китайци, идват индийци... Защо да не идват българи?", пита се проф. Михаил Константинов в коментар за в. "24 часа" и продължава:

"Математиката гарантира добро бъдеще. Ако си поредният политолог или психолог, това бъдеще не е много сигурно.

Разбира се, математическите специалности са много трудни, математиката и информатиката изискват много учене. Влага се много труд, но си струва. Лесните неща са евтини неща.

Аз съм професионален математик и съм пристрастен, като твърдя, че това е една от най-хубавите професии. Това е професията, която същевременно е и хоби. Една от кратките дефиниции за математик е "човек, на когото професията е и хоби".

Заниманието с математика ти дава чувството, че правиш наистина полезни и смислени неща. Защото това е областта, която създава материалния свят, какъвто е около нас. Като се огледаш наоколо, извън природата няма и едно нещо, което да не е направено с математически методи.

Дали това е най-добрият възможен свят - този, технократският, не знам, но друг не познаваме. Много е важно децата от малки да бъдат привлечени от математическото познание. Елитните гимназии у нас дават много добро ниво на математическа подготовка.

За съжаление обаче това ниво не е масово в българското училище като цяло", заключава математикът.

Виж още: Пресъхналата жажда за наука

Дванайсетокласникът от Несебър спечели световна титла в олимпиадата на "Майкрософт" Microsoft Office Specialist World Championship, която се състоя по-рано този месец в Орландо, щата Флорида, със 150 финалисти от 40 държави, избрани между 700 хил. кандидати. Георги Бошев победи в категорията Word 2010.

За първото място се полагат 5000 долара и образователна стипендия, а още в самолета обратно е получил първите предложения за работа от Австрия и Швейцария. Георги обаче споделя, че ще избере да остане в България.

Обратно на очакванията, пред информационните технологии избира медицината. Вече е приет в Медицинския университет във Варна и е отправил поглед към следващото предизвикателство - хирургията, разказва БНТ.

Източник: в. "24 часа", БНТ