Устройството се поставя под кожата и следи показателите на пациента

Инфарктите са един от най-честите причинители на смърт в България. Проблемът е сериозен и заслужава внимание, но може би вече има начин да предугаждаме кога ще се случи и да взимаме мерки.

Екип от швейцарски учени от Федералния политехнически институт в Лозана е създал миниатюрен имплант, който предупреждава няколко часа преди самият инфаркт да настъпи, пише "Дейли мейл".

Самото устройството се имплантира под кожата, като по този начин тества кръвта на пациента, без той да трябва да посещава лекарския кабинет. То е съвсем малко - с размери от 14 милиметра и не се усеща.

Измерените данни имплантът изпраща към смартфон или компютър чрез безжично блутут устройство. Ако сме на път да получим инфаркт, самото устройство ни предупреждава с аларма. Освен сърдечния удар, то може да разпознае ранните признаци на диабета, дори и на рака.

Виж още: Здрависването може да ни каже колко ще живеем

Чипът трябва да се постави на дълбочина около един сантиметър под кожата. Той е снабден с 5 биосензора, отговорни за измерването на киселинността на кръвта и на нейната температура. Те следят и за специфични молекули, като тези на глюкозата и холестерола, в зависимост от това какво търсят лекарите.

Ръководителят на екипа д-р Джовани де Микели споделя, че имплантът, освен че може да бъде използван за "ранно предупреждение", ще бъде полезен и при следенето на възстановяването на пациентите след операция в реално време.

Източник: "Дейли мейл"