Силата, с която се ръкуваме, може да ни даде знак за здравословни проблеми

Силата, с която се здрависваме, може да ни даде знак за това колко дълго ще живеем, твърди ново изследване на Лондонския университетски колеж.

Според учените шансът да получим сърдечен удар, инсулт или да умрем твърде млади може да е скрит в дланите на ръцете ни. Те съпоставили силата на захват при здрависване на по-стари хора и способността им да станат от стола с риска от по-ранна смърт.

Здрависване вместо мерене на кръвното

Проучването, което обхванало близо 140 хил. души в 14 държави, показва, че силата на захвата е по-добър показател за здравните рискове от кръвното налягане.

Надеждите на екипа са, че това може да се окаже прост и евтин начин за диагностика. Все пак обаче обаче учените отбелязват, че връзката между захвата и сърцето остава неясна и тепърва трябва да бъде изследвана допълнително.

Виж още: Разводите повишават риска от инфаркт

С възрастта максималната сила на натиск, която може човек да упражни с хватката си, постепенно намалява. В случая лекарите изследват с колко намалява тази сила. При тези, които намалява най-много, рискът от здравни проблеми е и най-голям.

По принцип жените в средата на 20-те си години имат сила на захвата от около 34 килограма, която спада до 24 килограма до 70-ата им годишнина. Тези стойности при мъжете са съответно 54 килограма и 38 кг.

Рисковете от по-лекото ръкостискане

Изследването показало, че намаляването на силата на захвата от 5 кг повишава шансовете за преждевременна смърт с 16%. Шансовете за фатален сърдечен проблем скачат със 17%, а за инсулт с 9%.

Изследователите смятат, че силата на захвата може да даде по-точна прогноза, отколкото кръвното налягане и да бъде нов лесен тест за оценка на риска.

За жалост, още не е ясно дали усилията за подобряване на мускулната сила могат да намалят риска от сърдечносъдови заболявания. Учените обаче се надяват, че допълнителни изследвания в тази област ще могат да им помогнат да установят това.

Източник: Би Би Си