Според доклада българските власти също имат слаба чувствителност към експлоатацията на чужденци у нас

Българите в чужбина често са жертва на трудова експлоатация. Това е един от изводите на доклад на Агенцията на Европейския съюз за основните права, цитирана от БНР.

В доклада се посочват конкретни примери на пострадали от работодатели българи, отишли да работят в чужбина.

Експлоатацията е подсъдна... само при определени условия

Друг от изводите в него е, че у нас и в Гърция корупцията е водещият рисков фактор при разследването на подобни случаи, като се добавя, че робството и принудителният труд се възприемат като престъпление в България, както и в други държави от ЕС, само "при определени условия".

Достъпът до правосъдие в подобни случаи в България, както и в още няколко държави от ЕС, не е лесен, а специално българските власти имат слаба чувствителност към експлоатацията на чужденци у нас, се споменава още в документа.

Също така се отбелязва, че България, наред с още няколко страни от Общността, защитава граждани на държави извън ЕС, само когато са станали жертва на експлоатация, докато се трудят при незаконосъобразни условия (например липса на договор).

Къде най-често са експлоатирани

Според Агенцията на Европейския съюз за основните права, най-често трудова експлоатация има в секторите земеделие, строителство, хотелиерство, домашни услуги, но рядко виновните отиват на съд и получават наказание.

Източник: БНР