Или какво наистина се е случило

Всички обичаме приказките. Като малки ги слушаме в захлас, като по-големи ги четем/разказваме и се радваме как малките ги слушат с интерес. Приказките са модерни отново и това се вижда дори и от филмите и сериалите, които обсъждат отново магическата тематика, тиквите, превръщащи се в каляски, седемте джуджета и дългата коса на Рапунцел.

Но все пак, зад всяка история има и по малко истина. Откъде са се взели приказките, ако не от реалния свят. 

Ето някои от истинските истории зад магическите приказки:

Снежанка и седемте джуджета

Основа за тази популярна приказка е животът на баварската благородничка Маргарет фон Валдек, живяла през XVI век. Той не бил особено мил човек, особено като се има предвид, че за тежка физическа работа в мините си използвал дори малки деца. Някои от тях получили увреждания от непосилния труд и не се развили физически добре, поради което ги наричали "джуджета".

Често, за да утолят глада си, децата крадeли ябълки от дърветата на един фермер, който пък си отмъщавал, като понякога намазвал плодовете с отрова.

И тук има намесена зла мащеха. Тя не понасяла Маргарет и я изпратила в кралския двор в Брюксел, за да се отърве от нея. Там младата жена станала любовница на испанския принц Филип II. Баща му, кралят на Испания, обаче не одобрявал връзката и заповядал да отровят Маргарет. Там обаче целувка на истинската любов не помогнала тя да се събуди отново.

Snezhanka-i-yabalkata

Рапунцел

Зад историята за Рапунцел се крие в една история от III век. Селски търговец от Мала Азия обожавал дъщеря си ѝ забранил да има ухажори. За да е по-сигурен, когато пътувал, той я заключвал в кулата на дома си.

Вероятно частта с дългата коса дошла впоследствие, за да може добрият принц да може да спаси красавицата. Уви, това не се случило наистина. В един момент обаче момичето приело християнството. Молитвите ѝ за спасение от затвора обаче били толкова силни, че се чували из половината град.

Разбирайки за това, баща ѝ я изправил пред местния езически съвет. Те настояли той да обезглави дъщеря си, ако тя не се откаже от новоприетата си религия. Заплашили го, че иначе ще вземат цялото му състояние. Бащата се съгласил и главата на девойката била отсечена.

Виж още: Принцесите на "Дисни" така, както трябва всъщност да изглеждат

Хензел и Гретел

Корените на тази приказка вероятно се крият в периода 1315–1317 г., когато в цяла Европа имало страшна липса на ресурси и ужасен глад, довели до болести, масова смърт, канибализъм. В тези години много отчаяни родители просто изоставяли децата си, тъй като не можели да се грижат за тях.

Първообраз на злата вещица пък е сладкарката Катарина Шрадерин, живяла около 1600 г. Тя започнала успешен бизнес, който бързо изпреварил конкуренцията. Тогава един сладкарите пуснал слух, че се занимава с магьосничество. Местните повярвали на обвиненията и за назидание я хвърлили в собствената ѝ пещ.

Пепеляшка

Tankata-taliya-na-pepelyashka

Историята за Пепеляшка произхожда от една млада и красива гъркиня с руса коса и светла кожа. Когато била малка, търговци на роби я заловили и я продали в Египет, където се налагало да полага зверски труд.

От неприятната съдба я спечелил нетипичния ѝ за региона външен вид. Самият ѝ господар толкова я харесвал, че ѝ подарил чифт златни обувки. За нея чул дори фараонът Яхмос II, който настоял тя да стане една от жените му.

Като такава гъркинята имала известни церемониални правомощия, но основното ѝ задължение било да задоволява сексуално владетеля.

Източник: "Хъфингтън поуст"