Техни автори са братята Пенко и Сотир Гелеви, които са сред най-известните имена в този жанр у нас

"Илийчо е още малък, но не се страхува от никого и от нищо, освен от кокошки. Всеки, който е поглеждал кокошка в очите, ще го разбере.

Илийчо обича майка си, бонбони, Коледа и още сума ти неща, а от миналата година очаква да му подарят велосипед за рождения ден.

Най-добрият приятел на Илийчо се казва Орондорамдардагнек. Както виждате, не е лесно да се прочете, камо ли да се произнесе. Затова Илийчо го нарича Август. Той живее под леглото на Илийчо (не точно под леглото, но това е трудно да се обясни накратко).

Когато двамата са заедно, винаги се случва нещо необикновено. Забравихме да споменем Гергин, но той така или иначе спи през цялото време."

Това е анотацията на комикса "Илийчо и Август", който излиза в началото на ноември чрез издателство "Ентусиаст". Негови автори са Пенко Гелев и Сотир Гелев, когото почитателите на жанра у нас помнят от поредицата по "Билбо Бегинс, или Дотам и обратно" в сп. "Дъга".

Братята са родени в Асеновград през 60-те, с осем години разлика. И двамата са ходили на уроци по рисуване при Георги Ковачев, смятан за един от най-нежните и елегантни български пейзажисти.

Сотир Гелев е завършил Училището за сценични изкуства в Пловдив. През 1982 г. прави анимационния филм "Пилето", а след като го реализира професионално в държавната киностудия, участва в Берлинале 1984, а същата година печели "Златен гълъб" в Лайпциг.

Рисува комикси за списание "Дъга", докато още учи в Художествената академия. Сам избира да преразкаже в картинки книгите на Толкин за Средната земя, много преди Питър Джаксън да ги пренесе на голям екран с трилогиите си "Властелинът на пръстените" и "Хобит".

Драконът Смог в подземната си съкровищница - сцена от комикса по "Билбо Бегинс, или Дотам и обратно"

Пенко Гелев е учил в художествените гимназии за изящни изкуства в Пловдив и София. След 1991-ва работи като художествен редактор на различни вестници и списания. За детския вестник "Венче" пише и рисува комикси по "Вълшебникът от Оз" и "Маугли". Тогава се появили за първи път и гореописаните Илийчо и Август, по сценарий на брат му Сотир.

Двамата братя са работили и в игралното кино - в края на 90-те тяхното студио "Гекон" продуцира фентъзи филма "Магьосници", на който Сотир е режисьор заедно с Иван Георгиев. След година заснемат и "Колобър". В периода 2001-2007 г. създават за БНТ над 250 епизода от детската поредица "Приказки за физиката и астрономията".

Междувременно Пенко сътрудничи с британското издателство The Salariya Book House, по чиято поръчка прави 22 комиксови адаптации на прочути литературни произведения. Албуми от поредицата излизат у нас, както и в Турция, Чехия, Германия, Бразилия, Колумбия.

След 2009 г. Пенко и Сотир започват да работят над поредица от анимационни филми: "Дорога", "Керата", "Орбис", "Вектор и Лектор", "Имаго", "Противогаз" и "Лабиринтът". Сотир е автор на сценариите и режисьор (съвместно с Алекс Филипов).

През 2011 г. Пенко продуцира тв филма "Жълто куче", където Сотир е съсценарист заедно с режисьорката Мария Николова.

Стефан А. Щерев и Савако Мори в кадър от "Жълто куче"

За "Проектът Дъга", чиято цел е да популяризира и възроди изкуството на комикса у нас, Сотир създава комикса "Призрак", а Пенко - "Дичо Пъдаря трябва да умре", поместени в албума "Над дъгата".

Виж още: Кратка история на българския комикс

Миналата година Пенко Гелев илюстрира мултимедийния проект "Приказка за вълшебната флейта", за който е отличен с националната награда "Константин Константинов" от фестивала на детската книга в Сливен.

Изданието печели и наградата "Златен лъв" на издателската Асоциация "Българска книга" (АБК) - "за цялостно осъществен оригинален проект" и "за оригинален проект в областта на изданията за деца, който синтезира възможностите на различни медии".

Представянето на "Илийчо и Август" е на 5 ноември от 19 ч. в галерия Altronics Light на ул. "Шести септември" 13, когато се открива и изложба с рисунки на художниците от "Проектът Дъга".