Май оправданието "Имам едър кокал" ще се окаже основателно!

Може да имате коремче, но стройни бедра, или да сте плоски като дъска отпред, но с мощни мускули на краката. Дали тогава един и същ размер дрехи ще станат на две толкова различни фигури - макар че мерките ви са еднакви?

Отговор на този въпрос дава дейността на нюйоркската компания Body Labs, която разработва 3D модели по човешки тела, за да помага на модния бранш да оразмерява правилно изделията си.

Един от най-убедителните им аргументи е илюстрацията с шест различни човешки фигури с еднакъв индекс на телесната маса, ръст и леко наднормено тегло (25,5 ИТМ, 175 см, 78 кг).

С буквата V те означават дигитално калкулираният обем на тялото, равен на количеството течност (в литри), което се побира в контейнер със същите размери.

Идеята им е, че със зачестилата употреба на 3D скенери навлиза нова метрика - индекс на телесен обем (BVI), която тепърва ще се налага.

Използваният понастоящем ИТМ е въведен от белгийския математик Адолф Кетле (1796-1874) с цел изчисление на връзката между човешките пропорции (ръст и тегло) при възрастни индивиди. В съвременната диетология той се използва за изчисляване степента на затлъстяване и поднормено тегло.

Изчисли своя Индекс на телесна маса в Calculator.bg

"Ню Йорк таймс" отбелязва, че според някои проучвания процентът на телесни мазнини и структурата на тялото са по-важни показатели за телесното здраве, отколкото само теглото.

Според вестника това поставя ударение върху физическите упражнения, които не просто горят калории, но и изграждат мускулна маса - а за да покажете изваяна фигура на плажа, не трябва непременно да сваляте килограми. Май оправданието с едрия кокал ще се окаже основателно!

Източник: в. Ню Йорк таймс; Blog.BodyLabs.com