Допреди седмица един от най-властните мъже в Холивуд, продуцентът беше изхвърлен от филмовите среди заради десетките обвинения в сексуален тормоз, упражняван години наред - а сред жертвите му се нареди и Ева Грийн

"Харви Уайнстийн: Продуцент. Перверзник. Парий" - с това заглавие на корицата си сп. "Тайм" обобщава падението на един от най-богатите и влиятелни мъже в Холивуд.

На 10-ия ден след като "Ню Йорк таймс" започва да публикува разследването си за секстормоза, който собственикът на The Weinstein Company е упражнявал години наред, той беше изключен от редовете на американската киноакадемия - въпреки че от 1990 г. насам филмите му са получили над 300 номинации за "Оскар" и са спечелили 81 статуетки.

Виж още: А какво мисли Тарантино?

Обикновено организацията не се занимава с личния живот и поведението на своите членове, отбелязва сп. "Венити феър". В събота обаче управителният съвет се събра на спешна среща в Бевърли хилс, след като скандалът се разрасна като горските пожари в Калифорния.

Вече десетки жени - кинозвезди, второстепенни или бивши актриси, манекенки и негови служителки - обвиняват продуцента в секстормоз, неморално, неприлично и агресивно поведение, изнудване и сексуално насилие. Сред тях са известни имена като Ашли Джъд, Роуз Макгоуан, Гуинет Полтроу, Анджелина Джоли, Лея Сейду, Кейт Бекинсейл, Кара Делевин...

Най-новите истории дойдоха от Анджи Евърхарт ("Последният екшън герой"), която си спомня как Уайнстийн мастурбирал пред нея по време на кинофестивала във Венеция, и французойката Ева Грийн, една от звездите в актуалния "По действителен случай" на Роман Полански.

Майка й Марлен Жобер (76), също актриса, разказа, че филмовият магнат подлагал дъщеря й на секстормоз в продължение на две години, през 2010-11 г. "Дъщеря ми леше жертва на този ужасен мъж. Тогава бях така ужасена, толкова скандализирана, че исках да направя нещо, но тя каза: "Абсолютно не! Не знаеш на какви злини е способен."

По-късно в изявление до холивудското издание "Върайъти" Грийн разказва, че продуцентът се държал неприлично и се наложило да го оттласква от себе си: "Отървах се, но преживяването остави у мен шок и отвращение... Поздравявам жените, които се осмелиха да разкрият това. Подобно поведение съществува не само в шоубизнеса."

Ева Грийн е работила под продуцентството на Уайнстийн в "Град на греха 2: Жена, за която да убиеш" (2014), където играе фатална жена

"Ние не просто се разграничаваме от човек, който не заслужава уважението на колегите си, но също така изпращаме послание, че епохата на доброволно неведение и срамно съучастие в хищническото сексуално поведение и тормоза на работното място в нашата индустрия приключва", се казва в декларацията на киноакадемията, в чиято управа влизат новоизбраният й президент Джон Бейли, актьорите Том Ханкс, Лора Дърн, Упи Голдбърг, режисьорът Стивън Спилбърг, президентката на "Лукасфилм" Катлийн Кенеди.

Виж още: Теодор Ушев поканен за член на американската киноакадемия

"Става дума за силно обезпокоителен проблем, който няма място в обществото ни. Управителният съвет продължава работата си за установяване на етични стандарти на поведение, които всички членове на Академията се очаква да спазват", категорични са някои от най-авторитетните личности в Холивуд - за какъвто допреди седмица се смяташе и самият Харви Уайнстийн.

За изключването му са гласували над 2/3 от всички 54 членове на управителното тяло. Решението им е поредният удар върху продуцента, известен със своите агресивни - и успешни - кампании в сезона на наградите.

"В киноакадемията има всякакви хора, които са вършили какви ли не неща. Нима изхвърлихме Роман Полански? Ако подобно нещо се случи, ще е нечувано - бизнес не се прави така", коментира член на управата пред "Венити феър" преди свикването на спешното заседание.

Единственият подобен случай е с актьора от "Кръстникът II" Кармайн Кариди. Той беше лишен от членството си в киноакадемията, защото дал филмите, предоставени му за гласуване преди "Оскарите", на свой съсед - който се възползвал от възможността да ги пиратира...

Миналата неделя 65-годишният Уайнстийн беше уволнен и от собствената си продуцентска компания, а по-малкият му брат, с когото са във филмовия бизнес вече близо четири десетилетия, обяви, че се срамува от него - и сам призова да го изгонят завинаги.

В интервю пред "Холивуд рипортър" Боб Уайнстийн, който оглавява другата им компания "Дименшън филмс", признава: "Аз се разведох с брат си преди пет години. Буквално. Не понасях как мами жена си, лъжите му и отношението му към хората. Трябваше да отдръпна, за да оцелея."

Президентът на "Си Би Ес филмс" Тери Прес пък директно заплаши да прекрати членството си в киноакадемията, ако Харви не бъде отстранен - защото "самата идея, че някой би му дал втори шанс или би му повярвал, че е в състояние да се промени, е повече от абсурдна".

По-рано тази седмица той беше изключен и от Британската академия за филмово и телевизионно изкуство, която раздава тамошния аналог на "Оскарите", наградите БАФТА. На Острова призовават и да му се отнеме Ордена на Британската империя, с който е удостоен през 2004-та.

Падението му може да повлече надолу и модната къща, основана от неговата съпруга Джорджина Чапман - въпреки заявлението й, че го напуска заедно с двете им малки деца. Актрисата Фелисити Хафмън ("Трансамерика", сериала "Отчаяни съпруги") разкри тези дни, че продуцентът я е изнудвал да носи рокли Marchesa на червения килим...

Друга актриса в Marchesa - Дженифър Джейсън Лий, номинирана през 2016 г. за поддържаща роля в "Омразната осморка", също продуциран от Харви Уайнстийн. Снимка: Aaron Poole / ©A.M.P.A.S.

В потвърждение на факта, че секстормозът, който е упражнявал върху представителките на нежния пол, е бил публична тайна, дойдоха думите на Кортни Лав от 2005 г. Тогава вдовицата на Кърт Кобейн, която също е рокзвезда, но се е снимала и в киното, е запитана от репортер на червения килим какъв съвет би дала на младите момичета с амбиции за филмова кариера в Холивуд.

"Ще си навлека неприятности, ако го кажа, но... Ако Харви Уайнстийн ви покани на частно парти в хотел "Четири сезона", не отивайте", отговаря тя след кратко колебание. Не е сред жертвите му, но това изказване я превърнало в персона нон-грата за агентите в Creative Artists Agency...

Братята Боб и Харви Уайнстийн влизат във филмовия бизнес в края на 70-те с компанията "Мирамакс", която кръщават с имената на родителите си. Пробиват в киното, като купуват евтино чуждестранни филми, премонтират ги, за да им осигурят "по-добър пазарен шанс" (заради което Харви си спечелва прозвището "ръцете ножици", Scissorhands), и ги разпространяват на американския пазар.

Първия си успех жънат с наградения в Кан "секс, лъжи и видео" (1989) на Стивън Содърбърг - правата откупуват срещу 1 млн. долара, а реализират 25 млн. печалба. В началото на 90-те "Дисни" придобиват компанията им, която вече се е превърнала във флагман на независимото кино. Двамата братя остават начело и с осигуреното финансиране започват да продуцират.

До тяхното оттегляне "Мирамакс" има в актива си 250 номинации за "Оскар", 16 от които - за филм на годината: "Авиаторът", "Чикаго", "Бандите на Ню Йорк", "Шоколад", "Влюбеният Шекспир" (с който Харви Уайнстийн печели и свой личен "Оскар"), "Животът е прекрасен", "Добрият Уил Хънтинг", "Английският пациент", "Криминале", "Пианото", "Играчка плачка".  

Разривът с "Дисни" настъпва през 2004-та, когато Уайнстийн, видни привърженици на опозиционната Демократическа партия, продуцират тайно "9/11 по Фаренхайт" на Майкъл Мур, който критикува президента Джордж Буш-младши, печели "Златна палма" в Кан и става най-касовият документален филм.

Основават своята The Weinstein Company, която също има своите успехи и "Оскар"-ова слава, особено през 2011 и 2012 г., когато печелят два пъти подред статуетката за филм на годината - с "Речта на краля" и "Артистът".

През последните години обаче късметът им изневерява и тази година единствената им надежда за награди беше историческият The Current War (Война за светлина). Филмът имаше премиера на кинофестивала в Торонто през септември, но след избухването на скандала с Харви разпространението му беше отложено за 2018 г. Междувременно Бенедикт Къмбърбач, който играе главната роля на Томас Едисон, също осъди остро поведението на продуцента...

Безскрупулен, мегаломан, крайно невъздържан - към негативните епитети за Харви Уайнстийн сега беше добавен още един: "сексуален хищник".

Той иска да е новият Луис Б. Майер, коментираха навремето "Дисни" относно амбициите му като филмов продуцент. Приликата е пълна, защото основателят на киностудията "Метро-Голдуин-Майер" (MGM) също е тероризирал жените в Холивуд. Наричали го "чудовището от MGM", а сред жертвите на посегателство от негова страна се нарежда и непълнолетната звезда на "Магьосникът от Оз" Джуди Гарланд, припомнят американски медии.

"Моля ви само да не се настройвате срещу филмите на Харви Уайнстийн, дори ако вече ви се струват омърсени - призовава кинокритичката на сп. "Тайм". - Не му позволявайте да ги вземе със себе си в дупката, която сам си изкопа. Той заслужава да пропадне там с празни ръце."

Източник: По материали от "Венити феър"