По-голямата част от българите нямат изграден имунитет срещу "Тексас"

"При вируса на грипа се появява втрисане, вдигане на температурата, болки в главата и в мускулите, които не минават от болкоуспокояващите. В следващите няколко дни вирусът започва да се развива", каза на пресконференция акад. Ангел Гълъбов, вирусолог от Института по микробиология при БАН и председател на Българското микробиологично дружество. 

Виж още: Грипът идва през февруари

Три или четири грипа поразяват населението в Северното полукълбо

Световната здравна организация (СЗО) дава бюлетини за грипа всеки ден. Те се базират на данни от Южното полукълбо и фармацевтичните компании започват да изготвят ваксини, информира Novini.bg

"Единият вирус, който ни поразява, е вирусът на свинския грип. Това е грипен вирус "А". Той ни поразява най-често последните години, но според мен вече започва да изчерпва действието си", обясни Гълъбов. 

Другият вирус се нарича "Тексас"

Той поразява цялата човешка популация, но най-много страдат възрастните хора, над 60 години. Този вирус е причинител на смъртта на много хора в България, по данни на здравното министерство. 

У нас в момента има увеличение на респираторните инфекции. Очаква се през февруари да бъде най-голямата вълна на "Тексас". Голяма част от населението у нас няма антитела срещу този вирус. Лечението на този вирус е свързан с повишаване на имунната система. 

Виж още: Грипът тази зима е като миналогодишния

В САЩ имат проблем с един нов вирус, "Швейцария"

Засега няма данни този вирус да бъде опасен за Европа, обясни академикът.

От България и Русия идват най-големите митологеми за противогрипните ваксини. Били причинявали различни проблеми и всякакви такива неща. Тези ваксини се нуждаят от 20 дни, за да започнат да действат. 

Другото е прилагане на имуностимулатори

Не на последно място, разбира се, хигиенни навици. Топли крака, избягване на простудата, разнообразна храна, спортуване на открито. 

Когато бъде обявена грипната епидемия, да не се посещават масови мероприятия. Лечението на грипа трябва да комплексно, препоръча акад. Ангелов. 

Виж още: Последни сме в Европа по използване на противогрипни ваксини

Вирусът "Тексас" удари за първи път през 2012 г. 

Оттогава той набира сила и се оказа, че голяма част от населението няма имунитет. В момента той върлува и ни е най-опасният враг. 

Естествено е, че трябва да очакваме жертви. Особено сред хората над 65-годишна възраст и сред хората с хронични дихателни и сърдечни проблеми. 

Все още не е късно за ваксини, ако имате късмет и зависи как се развива грипа, може да се предпазите, поясни вирусологът.

Виж още: 9 растения, които са щит срещу грипа