Само 15% от българите си поставят противогрипна ваксина, сочат данните на медиците

Грипът, който очакваме тази зима, най-вероятно ще е от същите щамове като миналата. Пикът му ще бъде през януари и февруари, прогнозира проф. д-р Майда Тихолова, национален консултант по инфекциозни болести, цитирана от БНР.

Страната ни е на последно място в Европа по поставяне на препоръчителните ваксини, допълни тя.

Виж още: До 15 години България може да остане без лекари

Вредни ли са ваксините?

Абсолютно безвредни са, смята проф. Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология. Няма никаква опасност, сигурността срещу грипа от тях е гарантирана. 

Необходимо е всички хора да си направят имунизации навреме, дори бременните и бебетата над 6-месечна възраст, допълва проф Кожухарова пред "Монитор". Важно е да се знае, че те са особено наложителни за възрастните хора, които са с по-изхабен организъм, но са нужни и на младите, в активна възраст, тъй като те работят, осъществяват контакти и във всекидневието си, на практика, са изложени на риск от зараза непрекъснато.

Кога се поставя?

Най-доброто време за поставяне на ваксина и създаване на имунитет е до средата на ноември. Човек трябва да е напълно здрав преди това, да не киха и кашля, за да има ефект. Дори обаче човек да просрочи този срок, и е напълно здрав може да се имунизира и до януари, допълва проф. Мира Кожухарова.

Виж още: Цените на лекарствата тръгват нагоре