Под кодовото име "Архимед" в ЕС се проведе най-мащабната координирана операция срещу организираната престъпност, при която само у нас бяха задържани 187 души

В рамките на операция "Архимед" на територията на целия Европейски съюз са арестувани 1027 души, задържани са 599 кг кокаин, 200 кг хероин, 1,3 тона канабис, а 30 деца са спасени от трафик. Проверени са около 10 000 незаконни имигранти, като са арестувани 170 души, участвали в организирането на канали за незаконна миграция; събрана е важна разузнавателна информация.

Акциите между 15 и 23 септември са осъществени от Европол съвместно с Евроджъст, Фронтекс и Интерпол, с участието на всичките 28 държави членки на ЕС, както и Австралия, Колумбия, Норвегия, Сърбия, Швейцария и САЩ.

Внезапни проверки и други спецоперации са извършени в стотици обекти, вкл. летища, ГКПП-та, пристанища и специфични зони с високи нива на престъпност в различни градове.

От българска страна участие в операцията са взели 2248 служители на ДАНС, МВР и агенция "Митници". На прицел са взети трафикът на кокаин, хероин и хора, педофилите в интернет, както и престъпленията срещу собствеността (взломни кражби, домови кражби и търговия с крадени вещи) - т.нар. операция "Худини", по която на 22-23 септември са задържани 160 души, сред тях алжирец, сириец и украинец, като са започнали 118 наказателни производства.. 

Досъдебно производство е започнало и срещу британски гражданин, роден в Австралия и живеещ у нас от 1994 г. На лаптопа му с твърд диск 1ТB са открити множество снимки и видеофайлове, показващи сексуална експлоатация на деца (единствено момчета, поради което задържаният е причислен към т.нар. boylovers, уточняват от МВР).

Британецът придобивал, съхранявал и разпространявал тези материали чрез кореспонденция по електронната поща, като според данните на МВР, преди да се установи тук, е живял в други 10 държави: Австралия, Индия, Португалия, Египет, Унгария, Франция, Великобритания, Нидерландия, САЩ и Италия.

Незаконна имиграция, синтетични наркотици, трафик на оръжие, измами и контрабанда на акцизни стоки са другите области, в които страната ни е подпомагала действията на Европол в останалите държави от ЕС.

Засиления контрол по време на операцията е довел до ареста на 18 наши сънародници, един поляк и шестима турски граждани, организирали незаконното прехвърляне през границата и транспорта на 106 сирийци и деветима афганистанци.

От Европол са играли централна роля при координацията и управлението на операция "Архимед" чрез своя оперативен координационен център в Хага.