Изпадналата в криза държава е принудена да разпродава природните си богатства. Някои от тях вече са на тезгяха, а цената стига до 50 млн. евро

Още преди пет години германски депутати препоръчаха на Гърция да разпродава островите си (и старини като Акропола), за да покрие дълговете си.

Островите, пръснати в Егейско и Йонийско море, са сред емблемите на южната ни съседка и доскоро се ползваха със специален данъчен статут. Наброяват 6000, като едва 227 от тях са населени.

Бреговата линия на страната е с дължина 16 хил. км, от които 7500 са в рамките на т.нар. Гръцки архипелаг.

Освен с плажовете и разнообразния си релеф, те се славят и като люлка на някои от най-старите европейски цивилизации, които са завещали на съвременните гърци богато археологическо наследство.

Туристите ги ценят заради идеалния климат, безопасните води и малките разстояния между пристанищата и бреговете.

Виж още: Руснаци изкупуват евтини гръцки острови

Повечето се намират в Егейско (Бяло) море и са разделени на седем островни групи:

- Североизточните егейски острови, сред които Самотраки, Тасос, Икария, Лимнос и Лесбос

- Спорадските острови като Скопелос, Скиатос, Алонисос, Скирос

- Евия (Евбея), който е вторият по големина гръцки остров след Крит

- Сароническите острови, най-големият от които е Саламин(а)

- Цикладите - група от 56 острова, сред които попадат популярните Миконос и Санторини

- Додеканезките острови, най-голям сред които е Родос

В Йонийско море има само една островна група, включваща Закинтос, Итака, Корфу, Кефалония, Лефкада, Китира.

Гръцкият остров Омфори, който се продава за 50 млн. евро, е описван като "рай на земята". Този параклис е единствената сграда на 450-те хектара площ, но 20% от територията му може да бъде застроена

Островите Гавдос (южно от Крит), Елафонисос (в Лаконския залив) и Тризония (в Коринтския залив) не съставят група, но също са сред райските кътчета, с които Гърция се гордее.

Виж още: Най-добрите острови в света за 2015 г.

Не всички острови са държавни - и сега се продават частни, които са едва около 10% от общия брой, но миналата година собствениците бяха неприятно изненадани с имотен данък. Пазарът се насища и поради факта, че закъсали за пари в брой собственици разпродават активите си.

Сред знаменитостите, които се сдобиха с гръцки острови напоследък, са актьорът Джони Деп, предприемачът Уорън Бъфет и Екатерина Риболовлева. 25-годишната дъщеря на руския милиардер Дмитрий Риболовлев миналата година придоби срещу 100 млн. британски лири остров Скорпиос, в миналото притежаван от корабния магнат Аристотел Онанис.

Бившият емир на Катар шейх Хамад бин Халифа ал-Тани преди време си купи Оксия и още пет острова в околността за 5,5 млн. лири стерлинги.

Най-скъпите се предлагат от специализирани агенции за недвижими имоти като Private Islands Online. Омфори например, който се простира на 4,5 кв. км площ в Йонийско море, е в техния каталог заедно с други 15, но неговата цена е най-висока - 50 млн. долара.

Гръцкият остров Гея, който носи името на богинята на Земята, се предлага срещу 3 млн. лири стерлинги за площ 17,40 ха

Източник: Visit Greece