Някои от най-красивите средиземноморски острови

Средиземно море от хилядолетия е притегателен център за култура, търговия, а вече и за туризъм. Красивите гледки и богатството на история правят островите по Средиземноморието предпочитана дестинация за почивка. Затова и ние ви представяме 10 предложения за почивка на остров в Средиземно море.

Ред е на остров Родос

Родос е най-големият от Додеканезките острови и най-източният от големите острови на Гърция в Егейско море. Разположен е между континентална Гърция и остров Кипър, на около 18 км от турските брегове. Населението наброява 110 хил. души, като приблизително 60 хил. от тях са постоянно пребиваващи. Град Родос е административен център на областта.

Родос има богата история, като данни за обитатели има още от ерата на неолита. Оттогава насам островът играе важна роля в историята на Средиземноморието като стратегически и търговски център.

Легендата разказва, че Родос се появил от любовта между бога слънце Хелиос и нимфата Рода. За да почетат Хелиос, родосци издигат едно от оригиналните седем чудеса на света - Родоския колос, който впечатлявал с размерите си. Дори на най-големите хора на острова било трудно да обхванат с двете си ръце единия пръст на гигантската статуя.

Самият Родоски колос представлявал 34-метрова бронзова статуя на младия бог Хелиос с венец на главата, дело на Харес от Линдос. За съжаление монументът изтраял едва 12 години - от 292 до 280 г. пр.н.е. Тогава той паднал вследствие на силно земетресение. Птолемей III предложил да плати за реконструкцията на статуята, но Делфийският оракул накарал родосци да се страхуват, че ще обидят Хелиос - и те отказали.

В историята си Родос е бил под властта на елини, перси, империята на Александър Македонски, Римската империя, Византия и Османската империя. Бил е окупиран от мюсюлмани, бил е собственост на рицарите от Малтийския орден на хоспиталиерите, бил е и средище на пирати.

Krepostta-na-grad-rodos

През средновековието градът Родос е бил построен наново като модел за идеален европейски средновековен град. Оттогава датират и много от забележителностите на острова.

Богатството от култури и до днес личи в Родос. Средновековният град, Акрополът в Линдос, Акрополът в град Родос, древните градове Ялисос, Камирос, археологическият музей и губернаторският дворец са част от забележителностите, които човек трябва да види неминуемо.

Самата природа пък съчетава сапфиреносиньо море, жълти пясъци и тропически растения, създавайки красиви гледки и място, което те предразполага да си почиваш.

Източник: Bulevard.bg