Остров Закинтос (Zakynthos), или както още се нарича Занте, е третият по големина от Йонийските острови в Йонийско море.

Главният град и пристанище на острова също се нарича Закинтос. Венецианците го наричали Цветето на Изтока, а според легендата островът носи името на сина на легендарния аркадийски вожд Аркадиан Закинтос. 

Островът е една от най-популярните туристически дестинации в Гърция с възхитителен смарагдов цвят на морето, а географското му положение дава възможност за посещение и на други острови в Йонийско море.

Със зелените си хълмове, покрити с цветя през пролетта и началото на лятото, с белите скали, надвиснали над тюркоазената вода, и с някои от най-добрите плажове Закинтос е един от най-пищните и красиви гръцки острови, където нощният живот е доста динамичен.

Плажът Навагио

Плажът Навагио е изолиран пясъчен залив на остров Закинтос, който се нарежда сред едни от най-известните и най-фотографирани плажни ивици в Гърция. 

Костенурка Caretta caretta

Заливът на Лагана е обявен през 1999 г. за национален парк с цел запазване на местата за гнездене, отглеждане на потомството и опазване на застрашените морски костенурки Caretta caretta

Остров Закинтос предлага едни от най-красивите пейзажи, за които човек може да мечтае. Подобно на другите Йонийски острови, Закинтос също е много атрактивен и желан от любителите на туризма и пътешествията от целия свят.