Пейзажи на Николай Рьорих от Хималаите и архивни материали са подредени в галерия "Кредо Бонум" по случай 70 години от рождението на Людмила Живкова (1942-1981)

Ще попитат: "Как да преминем през живота?". Отговаряйте: "Като по струна над бездната - красиво, внимателно и стремително".

"Като по струна над бездната" е насловът на експозицията, чието откриване се състоя на 19 юли, два дни преди годишнината от смъртта на Людмила. 

Една от темите на изложбата е връзката на Рьорих - неговото изкуство, философски възгледи и обществен принос - с културната политика на социалистическа България от края на 70-те.

През 1978 г. Людмила Живкова оглавява тогавашния Комитета за изкуство и култура и по нейна инициатива партийното ръководство на страната утвърждава програма за "издигане ролята на изкуството и културата за хармоничното развитие на личността и обществото".

Руският художник, философ, изследовател и общественик е сред няколкото исторически личности, които трябва да служат като модели за универсално и всестранно развит човек.

Дъщерята на Тодор Живков установява връзка със семейство Рьорих още в началото на 70-те години, става последовател на тяхното философско учение "Жива етика" и работи усърдно за създаването на център "Николай Рьорих" у нас.

Николай Рьорих (1874-1947) - из цикъла "Хималаи”, темпера, картон. Национална галерия за чуждестранно изкуство

Именно по този повод българската държава получава като дарение от Святослав Рьорих над 200 творби от хималайския цикъл на баща му, които понастоящем се намират в колекцията на Националната галерия за чуждестранно изкуство (НГЧИ). За изложбата сега са подбрани 20 от тях.

До края на август в "Кредо Бонум" могат да се видят също автентични документи, писма, публикации, текстове от "Жива етика" (като горния цитат), архивни фотографии и видеоматериали.

Людмила Живкова е определяна като една от най-знаменателните и противоречиви личности в новата ни история.

Този четвъртък, на рождената й дата 26 юли, в галерията ще се състои публична прожекция на документален филм от 2005 г. за последните седем години от живота й. Негова режисьорка е Васа Ганчева.

Програмата "Рьорих" започва с изложба на художника в София, открита на 28 март 1978 в залите на "Шипка" 6, гостуване на неговия син Святослав Рьорих, монография на Богомил Райнов