Пленителни са гръцките острови, всеки различен и със свой неповторим чар, но най-леснодостъпният от всички е Евия.

Прочут с рибните си деликатеси, горещите си минерални бани на Едипсос, разположен само на 80 км от Атина, островът привлича с красива природа, изумрудено чистите води и обширни пясъчни плажове.

Остров Евия, или Евбея, е разположен в югозападната част на Спорадите и е вторият по големина остров в Гърция след Крит и шести в Средиземно море. Свързан е с континента чрез мост и е обслужван от редовни фериботни линии. От материка го отделят северният и южният Евбейски залив, които се сливат един с друг и образуват протока Еврип, който е широк само 39 метра.

Протокът е известна забележителност и е предмет на научни изследвания. Интересното е, че и количеството, и нивото на водата, която минава от двете страни на острова, са различни. Още по-интересно е течението на водата в протока - шест часа и осем минути водата тече от север на юг. След това замира за няколко минути и започва да тече със същата скорост от юг на север отново за шест часа и осем минути. 

Всяко кътче на острова притежава неповторимо своеобразие и го прави изключително желано място за почивка. Северната част на острова е планинска. Склоновете са покрити с борови гори, а планините са идеални за любителите на алпинизма. Островът е много красив, потънал в зеленина, която се къпе в кристално чисти води. 

Столицата на остров Евия е град Халкида. Халкида е сред независимите гръцки градове държави до 506 г пр.н.е., след което е превзет от атиняни. В по-късни времена градът е управляван от различни нашественици като македонци, турци, франки и венецианци.

С прекрасните си пясъчни плажове, плодородни долини, гористи планини и красиви селца островът привлича хиляди туристи от цял свят. 

Ако сте пътешественик по душа, не пропускайте шанса да се разходите до Атина, Делфи и нос Сунион, които са само на час път от Евбея.