Пионерите на електронната музика представят албумите си на ретроспективни концерти в Музея на модерното изкуство (MoMA) в Ню Йорк

Пионерите на електронната музика "Крафтверк" започнаха серия ретроспективни концерти в Музея на модерното изкуство (MoMA) в Ню Йорк.

Основателят на култовата германска група Ралф Хутер и колегите му Хенинг Шмиц, Фриц Хилперт и Стефан Пфафе изнесоха първото си шоу на 10 април.

В осем последователни вечери до 17 април "Крафтверк" представят на живо своята дискография в съпровод на 3D визуализация.

Началото бе с Autobahn от 1974-та, който е четвъртият им албум, но се смята за техния същински дебют и е определян от музикалната критика като "кино за слуха".

В програмата за следващите седем дни са Radio-Activity (1975), Trans-Europe Express (1977), The Man-Machine (1978), Computer World (1981), Techno Pop (1986), The Mix (1991) и Tour de France (2003).

Групата е създадена от Хутер и Флориан Шнайдер в Дюселдорф, Германия, през 1970 г. заедно с звукозаписното студио "Клинг Кланг", където се раждат и албумите им.

През 2005 г. те участват и на биеналето във Венеция, а заради визуалните експерименти, съпътстващи музиката им, са чести гости на фестивалните и музейните сцени.

В Ню Йорк експозицията, която представя аудиовизуалното им творчество, може да се види от 12 април до 14 май, а серията концерти продължава до 17 април при огромен интерес и с предварително изкупени билети.