Кои са основните фактори, които ще създават проблеми през годината

Повишава се вероятността от рискове във всички области - от заобикалящата ни среда до икономиката и геополитиката, общественият живот и технологиите изглежда ще образуват глобалния дневен ред през настоящата година. Това се отбелязва в доклад на Световния икономически форум (СИФ) за глобалните рискове през 2016 г.

В рамките на тазгодишното проучване на близо 750 експерти, те оценяват 29 отделни глобални риска по сила на влияние и вероятност за 10-годишен времеви хоризонт. За всичките 11 години през които се изготвя този доклад, това е най-големият обхват на оценката на риска.

През последните години взаимовръзката между рисковете се укрепва, например, връзката между изменението на климата и принудителната миграция или международната сигурност, тези отношения често имат сериозни и непредвидими последици.

Според степента на влияние на най-важните глобални рискове, експертите от СИФ отбелязват провала на усилията за смекчаване на изменението на климата. 

Виж още: Париж е център на света заради конференцията на ООН за климата

За първи път от 2006 г. насам, рискът за околната среда заема първото място в класацията, надминавайки вероятността от използване на оръжия за масово унищожение. Този риск също така е установено, че е по-опасен от кризата с вода, класирана на трето място, мащабната принудителна миграция (четвърто място) и рязката промяна в цените на енергията (пето място).

Миграцията обаче е лидер в списъка на най-вероятните рискове, защото степента ѝ на влияние и въздействие се повишава по-бързо от всеки друг риск. Веднага след нея се нареждат природните катаклизми, следвани съответно от последствията от изменението на климата и международните конфликти. 

Челната петица се допълва от големите природни бедствия.

Виж още: Кои са най-издръжливите градове

Най-сериозният риск за бизнеса е в Северна Америка, както и в Япония, Германия, Швейцария и Сингапур, той се дължи най-вече на кибератаките.

Източник: Economic.bg