Кои градове могат да устоят на климатичните промени, природни катаклизми и скоростно увеличаващата се популация

Ако човечеството иска да оцелее и да живее добре в бъдещето, ще трябва да изгради силни градове. Според различни данни до 2050 година две трети от световното население ще живее в градовете, което подлага на голям натиск градското устройство и планиране, пишат колежките от Nie-Jenite.bg.

Как се справят днешните градове с предизвикателствата?

Мога ли да издържат на климатичните промени, природни катаклизми, скоростно увеличаващата се популация, имат ли добри съпротивителни сили?

"Гросвенор", лондонска фирма занимаваща се с имоти, анализира повече от сто показателя, за да определи двата ключови елемента, които определят един град като издръжлив - неговата уязвимост от една страна и способността му да се адаптира - от друга.

Уязвимостта се мери на базата на заплахи за климата, деградиране на околната среда (тук се включва замърсяване и свърхпотребление), достъп до енергия, инфраструктура и социална сплотеност.

Фотогалерия: Най-щастливите градове в света

Адаптивността на един град се преценява на базата на способността му да неутрализира и смекчава сериозни заплахи. Тя се проявява в комбинация от управление (тук високи точки се пишат за демократичност, свобода на словото, прозрачност, отчетност и дългосрочна визия на управление), силни институции, качество на образованието и разбира се, набиране на средства.

На първите три места са все канадски градове: Торонто, следван от Ванкувър и Калгари.

Лондон е на 18-та позиция, тъй като страда от социални напрежения, дължащи се на липсата на достъпни жилища.

В десетката на най-добре справящите се са също: Чикаго, Питсбърг, Стокхолм, Бостън, Цюрих, Вашингтон и Атланта.

Последни по издръжливост са: Сао Паоло, Делхи, Гуанджоу, Мексико сити, Рио де Жанейро, Мумбай, Манила, Кайро, Джакарта и Дака.

Виж още: 10 от най-красивите български градове

София не фигурира в списъка, но вероятно просто не е била включена в анкетата

Една от обезпокоителнитес тенденции, видни от изследването е, че най-уязвимите градове са тези, в които същевременно се очаква населението да нарасне най-бързо.

Източник: Nie-jenite.bg