Къде да отидем, за да видим красотата на България

За всеки българин България е най-красивото място на света. Ние имаме великолепна природа и изключително красиви места. Особен дух имат някои български градове. Ето някои от най-красивите български градове:

Созопол

Кацнал на малък полуостров в Бургаския залив, Созопол е един от най-древните градове по нашите земи и най-старият на черноморското крайбрежие. Наследник на гръцката колония Аполония, в миналото той е едно от най-важните населени места по брега на Черно море. Днес хилядите туристи се стичат в градчето, за да видят запазената му старинна архитектура. Малко от тях обаче знаят, че част от артефактите, намерени при разкопки в Созопол, са изложени в парижкия Лувър.

Виж още: Созополският вампир е изложен в НИМ

Несебър

Възникнал преди повече от 3200 години, това е един от най-древните градове в Европа. Смята се, че в древна Месембрия, както е известен Несебър в миналото, е роден Езоп. Днес Несебър е архитектурен и археологически резерват, а културните му паметници са включени в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство.

Велико Търново

Столицата на Втората българска държава е дом на най-красивата ни крепост – Царевец. Смята се, че градът е възникнал преди повече от 7000 години. Новият Йерусалим, Рим и Константинопол, и то взети заедно – така са наричали Велико Търново в Средновековието. Днес туристите задължително обикалят руините на Царевец, качват се на Трапезица и наблюдават аудио-визуалния спектакъл "Звук и светлина".

Мелник 

Най-малкият град в България има какво да предложи на туристите. Градът-музей днес се препитава от винопроизводство и туризъм. На негово име е кръстен връх Мелник на остров Ливингстън в Антарктида.

Копривщица

Сините къщи на старопланинското градче пазят с уникалната си архитектура спомена за миналото на страната. Тук Васил Левски създава първия революционен комитет. И не е случайно, че точно тук Априлското въстание избухва на 20 април 1876 г. Туристите могат да се докоснат до къщите-музеи на Любен Каравелов, Димчо Дебелянов, Тодор Каблешков и Георги Бенковски.

Троян

Разполовен от река Бели Осъм, Троян е населен още през палеолита. В духа на наследството на града, тук се намира уникалният за страната Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства. Градът е един от първите, в които се развива туристическото движение у нас.

Виж още: Красивата София през погледа на един пришълец

Трявна

Запазената архитектура и наследство привличат туристите към града. По време на османското владичество стоките на тревненските занаятчии излизат и извън пределите на империята. Жителите на града се занимават с иконопис, дърворезба, казаслък, мутафчийство, куюмджийство, гайтанджийство, копринарство и розопроизводство.

Хисаря

Това е градът, поставил основите на балнеолечението у нас. На територията му се намират 22 горещи извора с различни характеристики и лечебни свойства. От останките на древния римски Диоклецианопол се вижда една от най-уникалните укрепителни системи в Европа. Неговите терми са едни от малкото запазени римски терми на Балканския полуостров, където са извършвани процедури и лечение с минерална вода. Освен с минералната вода, градът се гордее и с парковете си, където има над 300 растителни вида, сред които редките магнолии, гинко билоба и др.

Сандански

Смята се, че по тези земи е роден и живял Спартак, а паметникът му в Сандански днес е един от символите на града. Това е най-топлият български град. Тук продължителността на слънчевото греене надминава 2450 часа. Градът се гордее с парка си - единственият у нас с пясъчни алеи. Заема първото място на най-големия градски парк у нас заедно с варненската Морска градина.

Виж още: Боровец, Созопол и Велинград са топдестинациите в България

Карлово

Заобиколен от Розовата долина, Карлово е родният град на апостола на свободата Васил Левски. Тук през 1859 г. пловдивският митрополит Паисий ръкополага Васил Кунчев за йеродякон в църквата "Света Богородица". Една от най-големите притегателни точки за туристите е родната къща на дякона, която още пази спомена за Васил Левски. В мемориалния параклис "Всех святих болгарских" се съхранява кичур от косата му.

Източник: Profit.bg