Амал Аламудин прие фамилията на съпруга си, а първият й ангажимент след сватбата е в южната ни съседка

След сватбата през септември Амал Аламудин се върна на работа като г-жа Клуни. Промяната във фамилното й име вече е отразена в официалния сайт на лондонската кантора Doughty Street Chambers.

Тези дни съпругата на Джордж Клуни отново влезе в новините, но поводът този път е не светски, а професионален. Адвокатката, сред чиито клиенти са били Джулиан Асанж и Юлия Тимошенко, е ангажирана с казус между Гърция и втората й родина Великобритания.

В началото на седмицата Амал пристигна на тридневно посещение в Атина, за да проучи юридическите основания фризове и статуи от Партенона, т.нар. "мрамори на Елгин", да бъдат върнати на гръцката държава.

Артефактите са изнесени от южната ни съседка в началото на XIX в., по време на османското владичество, като понастоящем са част от постоянна експозиция в Британския музей.

Кръстени са на Томас Брук, Седми граф на Елгин, служил като британски посланик в Отоманската империя през 1799-1803 г., когато получил от властите разрешение да изнесе античните скулптури към Острова.

Кампанията за връщането им обратно тече от години, а сред знаменитостите, които са се изказвали в нейна подкрепа, е и самият Джордж Клуни, и то съвсем неотдавна, когато излезе режисьорският му филм "Пазители на наследството".

Виж още: Пазителите на наследството: Актьорите, героите и техните прототипи

По време на визитата си там съпругата му е придружавана от австралийския правозащитник Джефри Робъртсън, който през 2007 г. успя да се пребори в съда за ценни аборигенски реликви, по онова време съхранявани в британския Музей по естествена история.

С посредничество между двете държави членки на ЕС се ангажира и културната организация на ООН - ЮНЕСКО.