В недалечното бъдеще, когато се развива действието в премиерния "Забвение", звездата пилотира машина, вдъхновена от култовия модел Bell 47

Постапокалиптичният филм на Джоузеф Косински ни изпраща в недалечното бъдеще - края на ХХI век, шест десетилетия след опустошително за Земята извънземно нашествие.

В "Забвение" Джак Харпър (Том Круз) е техник по поддръжката на съоръжения, които черпят последните ресурси на умиращата планета. В тази роля обаче актьорът намира практическо приложение и на своя тренинг като пилот.

За снимките в Исландия режисьорът осигурява не бутафория, а макет на хеликоптер в реални размери по дизайн на Даниел Саймън, работил и за предишния му филм "Трон: Заветът". Моделът, който включва и елементи от боен самолет, е изработен предимно от алуминий и тежи над 2 тона.

Косински, който е архитект по образование, намира вдъхновение за т.нар. Bubble Ship, или "кораб балон", в култовия хеликоптер "Бел 47" (Bell 47), експонат от Музея за съвременно изкуство MoMA в Ню Йорк.

Машината, оприличавана на водно конче, е първият вертолет за граждански цели. Започва да се използва още след края на Втората световна война и е служил както като линейка по време на Корейската война, така и за Баткоптер в първия игрален филм за Батман от 1966 г.

Използва се и с комерсиални цели: за доставки на пратки в отдалечени райони, обработка на посевите срещу вредители, преки предавания в телевизионните новини и наблюдения на пътния трафик.

Производството му е прекратено през 1973-та, но напоследък се заговори за подновяване, а дизайнът на кабината - като цял прозрачен балон от пластмаса - остава емблематичен за летателната индустрия.

Критиците откриха в "Забвение" доста сюжетни сходства с други филми в НФ жанра - от класики като "Соларис", "Междузвездни войни", "Зов за завръщане" през трилогията "Матрицата", камерния "Луна" на Дънкан Джоунс, "Денят на независимостта" и анимацията "УОЛ-И" чак до предишните фантастики с Том Круз: "Ванила скай", "Война на световете", "Специален доклад" - и дори ранната му роля като млад ВВС пилот в "Топ гън" (1986 г., по Нова телевизия тази събота, 13 април, от 13,45 ч.)...

Самият режисьор не крие, че е искал да отдаде дължимото на научната фантастика в киното от 70-те. За дизайна на футуристичните летателни апарати той следвал примера и на Стенли Кубрик, който ангажирал инженери от НАСА за разработката на космическите кораби в "2001-ва: Една одисея в Космоса" от 1968 г.