Журито, председателствано от носителката на "Оскар", отличи конкурсни филми от Япония, САЩ, Ливан

Японският филм Manbiki Kazoku (Крадци от магазини), режисиран от Хироказу Коре-Еда, е тазгодишният носител на "Златна палма" от кинофестивала в Кан. Той беше отличен от журито на 71-вото издание, председателствано от австралийската актриса Кейт Бланшет, носителка на "Оскар" за поддържащата си роля в "Авиаторът".

55-годишният режисьор, който е също сценарист и монтажист на филмите си, е участвал и преди в конкурса на Кан - през 2013 г. там му бе присъдена Наградата на журито. Предпоследната му лента "Третото убийство" участва миналата есен на кинофестивала във Венеция и неотдавна бе обявена за филм на годината от японската киноакадемия.

Най-новият му филм, ситуиран в Токио, е поредната семейна драма в творчеството му. Главни герои живеят в бедност, с непостоянна и зле платена работа, разчитайки предимно на пенсията, която получава бабата. Докато бащата и синът крадат от магазини, за да преживяват, се натъкват на бездомно момиченце, което семейството осиновява. Полицията обаче започва да издирва изчезналото дете...

Втората по важност награда от Кан 2018, Гран при, беше присъдена на американския режисьор Спайк Лий за BlacKkKlansman, продуциран от лауреата на тазгодишния "Оскар" за оригинален сценарий Джордан Пийл ("Бягай!").

Главните роли в криминалната комедийна драма се изпълняват от сина на двукратния носител на "Оскар" Дензъл Уошингтън - бившия футболист Джон Дейвид Вашингтон (сериала "Играчи"), и Адам Драйвър (Кайло Рен в новите "Междузвездни войни"), който участва и в закриващия филм на фестивала, съвременната адаптация на "Дон Кихот" The Man Who Killed Don Quixote, реализирана от Тери Гилиъм след близо три десетилетия работа по проекта.

"Черният куклуксклановец" на Спайк Лий екранизира мемоарната книга от Рон Столуърт, първия афроамерикански следовател в полицейското управление на Колорадо спрингс, който се внедрява под прикритие в редиците на "Ку Клукс Клан" и с помощта на свой колега дори се издига до ръководител на местния им клон...

Друг от фаворитите в тазгодишната надпревара, Capernaum (Капернаум) на ливанската актриса и режисьорка Надин Лабаки, чиято премиера беше съпроводена с 15-минутни овации, получи третия по важност приз, Наградата на журито.

Главният герой и тук е дете в неравностойно положение - 12-годишно момче, което живее в бедност и завежда дело за родителска небрежност.

Полякът Павел Павликовски беше удостоен с наградата за най-добър режисьор за новия си филм "Студена война", черно-бяла история за невъзможна любов, вдъхновена от живота на собствените му родители.

Действието обхваща период от 40-те до 60-те години - от селските ферми в Полша до парижките джаз клубове, а в главната роля е Агата Кулеша от "Ида" (2013), с който Павликовски спечели "Оскар" за най-добър чуждоезичен филм.

Най-добрата актриса е Самал Еслямова (Казахстан) от "Айка" на Сергей Дворцевой, където играе заглавната героиня - нелегална имигрантка от Киргизия, която се опитва да преживява в Москва като самотна майка и изоставя бебето си.

Тя направи впечатлен в Кан още през 2008 г., когато руският режисьор от казахстански произход спечели наградата в конкурсната секция "Особен поглед" с филма си "Тюльпан" (Лале).

Призът за мъжка роля отиде у Марчело Фонте за превъплъщението му като фризьор на кучета в италианската драма Dogman на режисьора и сценариста Матео Гароне ("Гамора"), който е носител на Гран при от фестивала през 2012 г. с филма си "Риалити".

Друг италиански филм, Lazzaro Felice, с дебютант в титулната роля на младия селянин Лазаро, донесе приза за сценарий на режисьорката Аличе Рорвахер.

Наградата в тази категория беше поделена със Se Rokh (Три лица) на иранеца Джафар Панахи. Режисьорът е любимец на фестивалната публика още от своя дебют "Белият балон" през 1995 г., но от 2010-а се намира под домашен арест и не може да напуска страната си.

В журито бяха още актьорите Бенисио дел Торо, Лея Сейду, Гари Олдман, Кристен Стюарт, Киара Мастрояни, режисьорите Роберто Бенини, Абдерахман Сисако и Дени Вилньов.

Специална "Златна палма" беше връчена на ветерана Жан-Люк Годар (87), едно от емблематичните имена на френското кино, за новия му филм Le Livre d'image.