"Ислямска държава" пое отговорност за самоубийствените атентати, отнели живота на поне 31 души и ранили 260, а двамата камикадзе от летището и метрото се оказаха братя с криминално досие, единият - издирван и от Интерпол

Властите в Белгия продължават да издирват третия терорист от брюкселското летище, където загинаха 11 души. Първоначално той беше идентифициран като 24-годишния белгиец Наджим Лаахрауи - главния "бомбаджия", принадлежащ към Ислямска държава и търсен още от петъчния арест на Салах Абдеслам.

Днес по обед местни медии съобщиха, че е бил задържан недалеч от столицата, в югозападното предградие Андерлехт, но от прокуратурата опровергаха новината.

Негово ДНК е открито по коланите с експлозиви, задействани на 13 ноември в парижката зала "Батаклан" и край "Стад дьо Франс". Миналия септември той и Абдеслам пътували заедно до Унгария, а през 2013 г. ходил и до Сирия.

Виж още: Нападенията в Париж планирани в Белгия

Предполагаше се, че на разпространения кадър от охранителните камери на летището младежът върви до двамата камикадзета, облечени в черно. Ръкавиците им на лявата ръка вероятно крият детонаторите на взривните устройства, коментират експерти по сигурността. Снимката днес е по първите страници на цялата европейска преса.

По ДНК проби е установено, че двама от брюкселските атентатори са братята Халид и Ибрахим ел-Бакрауи, които били известни на полицията, но не за тероризъм, а за връзки с организираната престъпност.

Впоследствие властите оповестиха, че 30-годишният Ибрахим (средният от тримата мъже на стопкадъра най-горе) се е самовзривил на летището, след като оставил предсмъртно писмо, че го търсят и ако се предаде, ще свърши зад решетките. Той вече е влизал в ареста през октомври 2010 г. за стрелба срещу полицаи.

Брат му Халид, на 27, е човекът, окървавил брюкселското метро на няколкостотин метра от централата на Европейската комисия. Той бил издирван от Интерпол за съпричастие към терористична дейност, а през 2011 г. е арестуван за автокражба.

Досега за атентата при метростанция Малбек нямаше яснота заради огромните щети от бомбата в мотрисата. Броят на ранените при двете покушения достигна общо 270 души и продължава да расте.

За взривните устройства на летището стана известно, че са били скрити в багажа.

Виж още: Анализатори и политици: Атентатите в Брюксел не са изненада

На разследването много помогнал таксиметровият шофьор, който откарал тримата мъже до аеропорта. Те му се сторили подозрителни, а и не му позволили да пипа чантите им. Именно той отвел полицията до адреса в североизточното брюкселско предградие Схарбек. При претърсване на жилището са открити експлозиви, подсилени с гвоздеи, химикали и знамето на "Ислямска държава".

Екстремистката групировка вече пое отговорност за кървавия 22 март, довел до смъртта на поне 31 души при три експлозии в Брюксел. В изявление, публикувано онлайн, се обещава, че "кръстоносният съюз срещу Ислямска държава ще преживее черни дни в отговор на агресията им срещу ИД".

Виж още: Ислямска държава показа атентаторите от Париж в ново видео

Според съобщението на "организаторите" техни бойци са открили огън в летището, където неколцина са детонирали своите колани с експлозиви, а друг е сторил същото в метростанция Маалбек.

Според анализатори самоубийствените атентати във вторник са свързани с Абдеслам, обвиняем за участие в нападенията на 13 ноември в Париж. Първоначално се смяташе, че атентатите срещу цивилни целят отмъщение за залавянето му.

Той обаче демонстрира готовност да сътрудничи на властите и разкри, че е планирал нови операции от Брюксел. Затова по-логични са хипотезите, че неговите съмишленици са побързали да осъществят атентатите от страх да не ги издаде и да провали замисъла.

Часове след терористичните актове британската телевизия "Скай нюз" разкри, че в Европа действа "бригада самоубийци", обучени в Сирия.

Виж още: "Скай нюз" получи достъп до личните данни на 22 хил. джихадисти

Властите в Белгия уверяват, че са приели опасността сериозно, защото открили тежко въоръжение и доказателства за цяла терористична мрежа около Абдеслам. Два детонатора и солиден оръжеен запас били намерени и в апартамента във "Форе", обискиран миналия вторник - откъдето се смята, че се е измъкнал, преди да бъде заловен.

Братята Ел-Бакрауи действали като негови помагачи, като 27-годишният Халид наел жилището под фалшиво име. Техният съучастник, който успял да се измъкне от касапницата на летището, се превърна в най-издирвания човек в Европа след атентатите, разтърсили Брюксел в пиковите сутрешни часове на 22 март. В неговият сак била най-голямата бомба, която за щастие експлодирала по-късно, тъй като била нестабилна.

Източник: "Скай нюз", Би Би Си