Някои храни и вещества наистина облекчават болката, други са безвредни, има и такива, които не бива да се комбинират с лекарства. При някои ефектът е пласебо.

Няма значение какво сте чули или колко силно искате облекчение, говорете с доктора или аптекаря, преди да опитате каквото и да е домашно лечение. Това е особено важно, когато става въпрос за алтернативен медикамент. Имайте превдив също, че зад част от средствата, предлагани на пазара, не стоят никакви изследвания.

Mentovoto maslo pomaga pri razdraznen stomah

Мента
От хилядолетия ментата се е използвала като лечебно средство. Ментовото масло помага при раздразнен стомах, който може да причини спазми, подуване, газове, диария или констипация. Също така е добро при главоболие. Има хора, коитосе кълнат в светата троица - мента, глог, валериан, но досега не е добре изследвано как и защо ментата помага. Мнозина използват и листа от мента, но засега няма доказателства от тях да има полза.

Medat pomaga ne samo na mecho puh

Мед
Медът е натурален подсладител, който се използва при кашлица и зачервено гърло. Дава добри резултати при деца, които са прекалено малки, за да взимат други лекарства. Не бива обаче да го давате на дете под 1 годинка, тъй като съществува риск, макар и минимален, от хранително натравяне. Може да сте чули, че прилаган локално, медът помага при алергии, но изследванията засега не откриват подобен ефект.

Kurkuma pri artritni bolki i kozhni obrivi

Куркума
Съществуват данни, че куркумата помага при артритни болки и кожни обриви, но не бива да прекалявате с дозата, тъй като предозирането води до проблеми с храносмилането.

Ot stotitsi godini dzhindzhifilat se izpolzva v aziatskata meditsina

Джинджифил
От стотици години джинджифилът се използва в азиатската медицина, за да лекува стомашни заболявания, диария и гадене. Също така помага при настинка и грип. Но не е добър за всички. При някои хора се появяват проблеми със стомаха, диария и газове. Също така джинджифилът може да повлияе начина на действие на лекарствата, когато се приема комбинирано. Така че говорете с лекар и имайте едно на ум.

Seksat oblekchava glavobolieto i svalya stresa

Секс
Оказва се, че сексът облекчава болката, особено някои видове главоболие като мигрена (край с "Не, скъпи, не тази вечер, боли ме главата"). Сексът също така подобрява работата на сърцето, облекчава стреса и помага да сме съсредоточени. Или както казваше Джордж Майкъл: "Сексът е естествен, сексът е хубав, не всеки го прави, а всеки би трябвало".

Pomaga makar i ne tolkova kolkoto mu se nosi slavata

Чесън
Чесънът минава за първо средство в борбата със злите сили и дявола. Все пак има изследвания, които предполагат, че чесънът предпазва от развиването на определен тип ракови заболявания, също така може да намали кръвния холестерол и налягането, но не си мислете, че ако преяждате с чесън, ще сте винаги здрави.

Ima zhivitelni svoystva

Пилешка супа
Освен една от най-прочутите комфортни храни, пилешката супа се оказа наистина полезна - тя наистина помага да се възстановите от хрема, също така изчиства носа от секрети и помага да се отпуши.

Promivka sas sol ili soda otpushva nosa

Промивка
Промивката с разтвор на сол или сода, който се вкарва в едната ноздра и излиза през другата, наистина помага при хрема и запушен нос.

Toplata vana pomaga

Топла вана
Помага при всякакви оплаквания, свързани с мускулите, костите и сухожилията, при болки в гърба и крайниците. Топлата вода подпомага кръвоснабдяването. Все пак не прекалявайте с топлото - идеалната температура е между 30 и 37 градуса по Целзий.
 

Kompres s led da

Компрес с лед
Може да използвате торбичка с лед през първите 48 часа след травма или рана, за да избегнете подуване и отток. Може да използвате при всякаква бока или подуване, но след физическа активност, не преди това. Не дръжте леда повече от 30 минути и махнете, ако видите, че мястото се зачервява.

 

Източник: WebMD