Броят на пенсиониращите се преподаватели през 2016 г. е двойно по-голям от очакванията на МОН и отваря сериозен глад за кадри в сферата

От началото на годината до момента в пенсия са излезли 7700 учители, като до края на годината се очаква броят им да достигне 10 хил. Това е два пъти повече от първоначалните очаквания и ще отвори огромен глад за кадри в сферата, ако тенденцията се запази и догодина, пише в. "Сега".

От МОН са очаквали тази година да се пенсионират между 4500 и 5000 души, но реалния брой е много по-голям. Това представлява около 5% от педагозите, като е отчетено, че пенсионирането в сектора става и при по-ниска възраст от обичайното. 

Главният секретар на ведомството Красимир Вълчев обаче коментира, че реалността вече е надхвърлила прогнозите. На практика за една година системата ще напуснат 4 пъти повече преподаватели, тъй като при нормална възрастова структура би следвало да се пенсионират само 2,5% от тях.

Виж още: 55 години е средната възраст на българските учители

В същото време след началото на учебната година има 239 свободни места за учители в страната, пише "24 часа". Най-много - 49, са за начални учители, следват ги преподавателите по английски език - 42, български език - 18, математика - 15, история - 12, биология - 10 и химия - 10.

Голямото напускане на учители отваря дупка в бюджета на министерството по програмата, по която на училищата се възстановяват изплатените средства за обезщетенията на учителите при пенсиониране. 

Миналата година общият бюджет на програмата е стигнал около 25 млн. лв., а само за първите три транша на тази година министерството вече е изразходвало 36 млн. лв. и очаква разходите да достигнат около 46 млн. лв. за цялата година. МОН не е спряло да работи по осигуряването на допълнителни суми през преструктуриране на бюджета и икономии, но продължава да има забавяне и общ недостиг. 

Виж още: До 10 години ще се пенсионират 45 хил. учители

Така вероятно училищата ще трябва да поемат сами за сметка на общия си бюджет полагаемите се две допълнителни заплати при пенсиониране, които влязоха в сила от август. Дотогава учителите, работили продължително време в едно училище, имаха право на осем възнаграждения при пенсиониране, а от август обезщетението скочи на 10 заплати. 

Източник: в. "Сега"