МОН изработва план за привличане на млади хора, които да станат учители

Един от ключовите проблеми в българското образование е повишаващата се средна възраст сред преподавателите. И това ще става още по-голям проблем в следващите години. За това алармира образователният министър и вицепремиер Меглена Кунева.

"През следващите 10 години ще се пенсионират 45 хил. учители. Ако не попълваме с млади педагози, няма как да се предаде опитът", заяви Кунева на кръгла маса по проблема.

За периода 2007-2013 г. намалява делът на учителите на възраст до 34 години и се увеличават учителите на 55 и повече години. Относителният дял на младите кадри от 15% през 2007 г. намалява на 9,9 % за 2013 г, а делът на учителите на 55 и на повече години се увеличава значително, като нараства от 16,8 % през 2007 г. на 29,3 % за 2013 г.

"Няма тема, която да не е свързана с образованието - от националната сигурност, от начина, по който си говорим, до икономиката - всичко е свързано с образованието", коментира министър Кунева и отбеляза, че каквото и да се направи за добрата уредба на страната - закони, инфраструктура, намаляване на административната тежест, няма как това да стане без добри кадри. Затова и българските и чуждите работодатели, които искат да дойдат у нас, първо проверяват какви са ни кадрите, посочи вицепремиерът. 

Виж още: 55 години е средната възраст на българските учители

"Така че, противоречия в правителството по тази важна тема няма. Ще започнем политически разговори и ще направим възможно най-доброто", заяви Кунева.

По нейни думи близо 48% от учителите са на мнение, че не е намерен добър баланс в подготовката между теорията и практиката, като този извод го има и в световни изследвания. 

"Опитните учители казват, че често младите им колеги влизат в училище и попадат в абсолютно непозната среда, и шокът е голям", коментира министър Кунева и изрази мнение, че студентите по педагогика трябва по-често да влизат в училище, за да видят как се преподава, какви са проблемите и материалната база.

В момента МОН изработва план за привличане на млади хора, които да станат учители. Едно от нещата, които се правят, е да се професионализират учителите. Кунева поясни, че правителството осъзнава необходимостта от повишаване на учителските заплати и даде обещание да направи необходимото. Тя коментира, че учителската заплата за младите е твърде скромна, а именно те са приоритет. 

Виж още: Половината учители свързват двата края с втора работа

"Ще инвестираме усилия и средства за повишаване на професионалната квалификация, като ще се въведат задължителен брой часове за квалификация и допълнителни възнаграждения за по-висока лична квалификация - с по-висок максимален размер", каза Кунева.

"Колективният трудов договор даде някаква посока. Каквито и да са процентите, те не могат да удвоят учителските заплати", обясни тя. В него е заложен ръст на средствата за квалификация от 0,8%.

"Държавният стандарт за статута и професионалното развитие на учителите, директорите и на другите педагогически специалисти предвижда въвеждаща квалификация за новопостъпилите учители. За тях в училище е нужен наставник или ментор, който да ги напътства и въвежда в учителската професия", посочи Кунева.

Според министърът на образовнаието е важно да се говори и със сдружението на общините, защото имат училища към тях и личната им ангажираност е важна, тъй като може да помогне на младите хора, които искат да станат учители в малки населени места. Кунева подчерта още необходимостта да се говори и с бизнеса.

Виж още: Стотици свободни бройки за учители в цялата страна

Източник: Mediapool.bg, Economic.bg