Експертите са на мнение, че вместо да защитават данните на потребителите, паролите създават слаби места в сигурността

До 5 години над 70% от ИТ компаниите ще се откажат от идентификацията с помощта на мейли и пароли, сочи проучване на Wakefield Research, проведено сред ИТ фирми в САЩ и Европа.

Резултатите показват, че компаниите планират в близко бъдеще да преминат към по-надеждни методи за идентификация на потребителите. Решението им за това е продиктувано от зачестилите пробиви в сигурността на големи компании, съпроводени с кражба на пароли и други лични данни.

Паролите и логините застрашават и сигурността на самите услуги. Въпреки, че много потребители въвеждат сложни пароли, те обаче не осъзнават, че в резултат на това създават слабо място в защитата, през което хакерите могат лесно да проникнат в системата, пише Technews.

Виж още: 594 млн. души са били жертва на хакерски атаки през 2015 г.

Понякога потребителите използват една сложна парола навсякъде, където се регистрират. Ако тя бъде разгадана от хакерите, уязвими стават всички акаунти на потребителя и съответно някои от услугите.

Всичко това показва, че паролите отдавна са остаряло средство за защита и нужна промяна и усъвършенстване. Според специалистите от компанията за ИТ сигурност SecureAuth ключът към решението на проблема с паролите са еднократните ключове, изпращани на потребителя по телефона или електронната поща при опит за логване в един или друг сайт. Двуфакторната авторизация вече е доказала своята надеждност. 

Виж още: "Майкрософт" забранява глупавите пароли

Като максимално надеждни методи за идентификация се считат също сканирането на ириса на очите и отпечатъците от пръсти. Според специалистите по ИТ сигурност, именно тези два метода напълно ще заменят традиционните пароли и логини.

Източник: technews.bg