Държавите от ЕС се съгласиха до 2020 г. да осигурят необходимите условия за преминаване към мобилен интернет от следващо поколение

Скоростта на интернет връзката в Европа тепърва ще става по-бърза, а 4G предстои да бъде изместено от още по-бързата опция за мобилен интернет 5G.

Държавите членки на Европейския съюз успяха да постигнат договорка за краен срок, в който да може да се премине към 5G мобилен интернет. Така до 2020 г. държавите членки на Европейския съюз трябва да подсигурят радиочестотен обхват от 700 MHz, който да позволи това да се случи, пише EUobserver.

Това решение е било неофициално договорено на 14 декември между евродепутати от Европейския парламент и представители на Съвета на Европейския съюз. 

"Постигнатото споразумение ще помогне за развиването на европейската икономика. С това предложение европейските институции гарантират честно и ефективно използване на спектъра при мобилните и телевизионните услуги", заяви докладчикът Патриция Тойа.

Крайният срок не е изцяло задължителен, като ако условията не бъдат изпълнени до 2020 г., преминаването към 5G за отделни може да се отложи за срок от още две години - до 2022 г. Това обаче ще се случва, само ако има "надлежно обосновани причини".

Минаването към 5G мобилен интернет би означавало на първо време в пъти по-бърз интернет. 

Източник: EUobserver