Стефан Данаилов, Дрю Баримор, Крисчън Бейл, Джоузеф Гордън-Левит, Дженифър Конъли, Фреди Хаймор...

"Следите остават", 1956 г. - Стефан Данаилов е едва на 14, когато лови диверсанти в детския игрален филм по едноименния роман от Павел Вежинов.

Оттогава насам, до кончината му на 76 миналата есен, кариерата му в българското кино и на сцената обхвана седем десетилетия, а той стана уважаван преподавател и лауреат на "Аскеер 2015" за цялостен принос към театралното изкуство.

В Холивуд също има подобни примери за деца, които изгряват като актьори съвсем малки и успяват да задържат звездната си слава.

Видео: Няма да повярвате кое е това хлапе!

Някои от тях, например Маколи Кълкин, се ориентират към други професии, немалко залитат към наркотици и други пороци, трети, като Хейли Джоел Озмънт, просто залязват, но все пак мнозина успяват да изградят стабилна кариера.

У нас също има такива, които се пренасочват към съвсем различно поприще - като Димитър Ганев от любими детски филми през годините на соца (Маляка във "Войната на таралежите", Тото в "Рицарят на бялата дама"), завършил право. И тук, и зад Океана за съжаление, се срещат и трагични случаи като Иван Ласкин, който продължи да бъде актьор, но си отиде твърде млад... 

Ето още няколко такива имена:

Крисчън Бейл

През 1987 г. той е на 13 и се снима в "Империя на слънцето" под режисурата на Стивън Спилбърг. Главният герой Джим е британче, чиито родители работят в Шанхай, но след избухването Втората световна война са разделени от него и момчето се озовава само в концлагер за чужденци на окупираната от Япония китайска територия...

Днес Крисчън Бейл е на 46 и има зад себе си постижения като три филма в ролята на Батман, режисирани от Кристофър Нолън, "Оскар" за поддържащ актьор в "Боецът" (2010) и още три актьорски номинации ("Американска схема", "Големият залог" и "Вице"), превъплъщения в личности като библейския Мойсей, вицепрезидента на САЩ Дик Чейни и порасналия Джон Конър от четвъртия "Терминатор".

Последната му впечатляваща роля беше миналата година в "Пълно ускорение" (Ford v Ferrari), а сега очакваме да го видим как дебютира в киновселената на "Марвъл комикс" като злодей в "Тор 4: Love and Thunder", планиран за 2022 г.

Дженифър Конъли

Тя също е печелила статуетката за второстепенна женска роля (с "Красив ум", 2001 г.). Започва кариерата си на 10, първо като модел, а сред по-значимите й ранни изяви е фентъзито на Джим Хенсън и Джордж Лукас "Лабиринт" (1986), където й партнира рокзвездата Дейвид Боуи.

Тя отново се срещна на екрана с Ръсел Кроу в епичния "Ной" (2014), същата година игра в драмата "Подслон" / Shelter под режисурата на съпруга си, актьора Пол Бетани, а последно я гледахме на голям екран в миналогодишния "Алита: Боен ангел".

Сред най-новите й изяви е научно-фантастичният сериал Snowpiercer по едноименния филм на Бонг Джун-хо и редом с Том Круз в продължението на "Топ Гън", чиято премиера се очаква догодина, когато тя ще е вече на 50.

Дрю Баримор

Малкото момиченце от "Извънземното" (1982) на Стивън Спилбърг, който е неин кръстник, е представителка на цяла актьорска династия. Първите й изяви пред камерата са в най-ранна детска възраст - още преди да навърши годинка, когато я снимат в реклама.

Сред главните й роли от онова време е "Подпалвачката" (1984) по едноименния роман на Стивън Кинг, когато още няма 10.

По-нататък, след навлизането си в актьорските среди, тя се запознава и с пороците им: пали първата си цигара на 9, на 11 вече пие алкохол, пуши марихуана на 12, на 13 вече се друса с кокаин, а на 14 прави опит за самоубийство и влиза да се лекува в клиника за пристрастени.

Впоследствие нейна специалност стават романтичните комедии ("Целуни ме", "Мансардата", "Текст и музика") и екшън филми като двата "Ангелите на Чарли" (2000-2003), а тв драмата Grey Gardens, където си партнира с ветеранката Джесика Ланг, й носи наградата "Златен глобус".

Тази година тя навърши едва 45, но буйната младост вече е зад гърба й. Тя все по-често се изявява като изпълнителен продуцент, а по време на пандемията подготви старта на собственото си токшоу The Drew Barrymore Show, за чиято реклама интервюира... самата себе си като малка. Премиерата му е на 14 септември.

Натали Портман

"Леон" на Люк Бесон, редом с Жан Рено, е първата й главна роля в киното. Тогава тя е на 12 и знае каква иска да стане, поради което отклонява предложението да стане модел и се ориентира към актьорството.

На 16 е избрана да играе кралица Амидала, впоследствие сенатор Падме Амидала, майката на принцеса Лея и Люк Скайуокър, в трилогията предистория "Междузвездни войни" (1999-2005) на Джордж Лукас.

Междувременно получава номинации за "Оскар" с драмите "Отблизо" (2004) на Майк Никълс, биографичния "Джаки" (2016) за Жаклин Кенеди-Онасис, "Черен лебед" (2010) на Дарън Аронофски, който й носи статуетката за най-добра главна актриса. 

Става и рекламно лице на козметичния гигант "Диор", а на кинофестивала в Кан през 2015 г. беше премиерата на режисьорския й дебют "История за любов и мрак", по едноименния роман от израелския писател Амос Оз.

На прага на 40-те си години тя също ще се снима в четвъртия филм за Бога на гръмотевиците, след като пропусна номер 3 в поредицата - "Тор: Рагнарьок". Освен в ролята на научния гений Джейн Фостър от първите два "Тор" (и актуалния касов шампион "Отмъстителите: Краят"), предстои да я видим и като женската версия на Тор, т.нар. Mighty Thor.

Режисьорът Тайка Уайтити вече й връчи чука Мьолнир под одобрителните погледи на титуляра Крис Хемсуърт и продуцента от "Марвъл студиос" Кевин Файги. Снимка: "Дисни" / "Форум филм България"

Фреди Хаймор

Хлапето от "Чарли и шоколадовата фабрика" на Тим Бъртън вече е пораснало и влиза в предизвикателни роли, които не са непременно положителни. След като игра злодей в "Мотел Бейтс", той жъне успех като млад хирург с аутизъм в друг сериал - "Добрият доктор". Римейкът на едноименната южнокорейска поредица се утвърди като една от най-касовите тв продукции зад Океана.

Джоузеф Гордън-Левит

Роден през 1981-ва, той се снима в телевизията още като дете, а на голям екран дебютира на 10 с епизодична поява в първия филм от кучешката сага "Бетховен" (1992). Същата година работи под режисурата на Робърт Редфорд в семейната драма "Там тече река" и се появява в епизоди от римейка на вампирския "Тъмни сенки".

Прочува се в тийнейджърска възраст с трилърите "Цвете на пътя" (1994) и "Съдебен заседател" (1996), където е екранен син на Деми Мур, романтичната комедия "10 неща, които мразя в теб" (1999) и основно като сина от извънземното семейство Соломон - всъщност най-възрастен от четиримата - в ситкома "На гости на Третата планета" (1996-2001).

Днес той има във филмографията си разнообразни заглавия като "Генезис" и "Черният рицар: Възраждане" на Кристофър Нолан, "G.I. Joe: Изгревът на Кобра" на Стивън Сомърс, "Looper: Убиец във времето", където е млада версия на Брус Уилис, комиксовия "Sin City 2: Жена, за която да убиеш", биографичния "Сноудън" на Оливър Стоун.

Започва да продуцира и онлайн съдържание чрез собствената си компания HitRecord, за което печели награда "Еми", а пълнометражният му дебют като режисьор и сценарист е "Дон Джон" (2014), където играе и главната роля.

Миналата година в екшън трилъра "7500" той пое предизвикателството да играе пилот, който трябва да се справи с опит за отвличане на пътнически самолет по маршрута Берлин-Париж. Копродукцията между Германия, Австрия и САЩ имаше премиера на кинофестивала в Локарно, а на американския филмов пазар излезе през юни, чрез стрийминг платформата на "Амазон".

Най-новите му филми са за платформата "Нетфликс": The Trial of the Chicago 7 на режисьора и сценариста Арън Соркин, по действителен случай от протестите срещу Виетнамската война през 1968 г., и супергеройския Project Power, където участват още Джейми Фокс, Родриго Санторо и рапърът Machine Gun Kelly.

Източник: Bulevard.bg