Майкъл Фасбендър, играл младия Магнито в поредицата X-Men, влиза в ролята на технологичния гуру, за която преди беше спряган Крисчън Бейл.

Животът на Стив Джобс вече бе пренесен на екрана с участието на Аштън Къчър, но филмът "Джобс" получи хладни отзиви, вкл. от съоснователя на "Епъл" Стив Возняк.

Очакванията са много по-големи за "Стив Джобс", режисиран от Дани Бойл, чиито снимки започнаха тази седмица. Окончателният избор за главната роля е ирландецът Майкъл Фасбендър.

Новият сценарист Арън Соркин има опит с филми за високотехнологичния бранш - "Социалната мрежа" (2010), режисиран от Дейвид Финчър, беше фаворит за "Оскар" и спечели три статуетки: за музика, монтаж и адаптиран сценарий.

Виж още: Топ 25 личности в бизнеса от 1989 г. насам

За литературна основа този път служи книгата от Уолтър Айзъксън, издадена и у нас от "Софт прес" - единствената официална биография, одобрена приживе от самия Джобс.

Предишният фаворит за ролята беше Крисчън Бейл, когото последно гледахме в "Изход: Богове и царе" - но той се оттегли от проекта.

Режисьорът Дани Бойл вече е избрал и останалите действащи лица във филма, чийто сюжет маркира периода на двете най-важни технологични постижения на Джобс - от компютъра "Макинтош" до плейъра iPod.

Виж още: 10 малко известни факта за Стив Джобс

Сет Роугън влиза в ролята на Стив Возняк, Джеф Даниелс играе Джон Скъли, който ръководи "Епъл" през периода 1983-93 г., а Кейт Уинслет е бившата шефка на маркетинга Джоана Хофман.

Преди година Фасбендър беше номиниран за "Оскар" с поддържащата си роля на садистичен плантатор във филма номер 1 "12 години в робство"

Догодина трябва да го видим като Ерик Леншер / Магнито в третия му X-Men - "Апокалипсис", а също така в екранизацията по видеоиграта Assassin's Creed и продължението на "Прометей", където отново се превъплъщава в андроида Дейвид.

Фотогалерия: Майкъл Фасбендър и Чарлийз Терон в секси фотосесия за сп. W

За тази година са планирани да излязат още няколко филма с него, сред които уестърнът Slow West, драмата The Light Between Oceans и поредната адаптация на "Макбет" от Уилям Шекспир, където му партнира носителката на "Оскар" Марион Котияр.