Изследване показва, че хората, които разбират черния хумор, са по-интелигентни

За да разбираме шегите, се нуждаем от известна "ловкост на ума", чрез моято да откриваме самия "код" на смешката - смесването на различни контексти, които в обикновения живот не си пасват. 

Затова и учените са стигнали до заключението, че колкото по-необичайни са тези контексти и колкото по-"неподходяща" е шегата, толкова по-сложна и комплексна информация е способен да обработи нашият мозък. 

Учените от Медицинския университет във Виена решили да тестват дали интелектът играе роля при оценяването на т.нар. черен хумор. В изследването взели участие общо 156 души на средна възраст 33 години. На тях им били показвани 12 забавни комикса с черен хумор. Участниците трябвал да подредят различните комикси според степента на удоволствие и забавление, които са им донесли. 

След това участниците трябвало да попълнят тестове за тяхната вербална и невребална интелигентност, както и да отговарят на въпроси за настроенията си, склонността към агресия, депресивност, образованието си и т.н.

Виж още: Защо саркастичните хора са по-успешни

Изследването не само е показало връзката между черния хумор и интелекта. То също е установило, че тези, които имат най-голяма склонност към черен хумор, показват най-ниски резултати и на тестовете за агресия и лошо настроение.

Втората група, която показала по-малко разбиране на комиксите и по-ниско ниво на удоволствие от гадните шеги, показала и средно ниво на интелигентност, по-засилени нива на агресия и по-мрачно настроение. 

Нашите резултати показват, че обработката на хумора зависи както от когнитивни така и от емоционални фактори, пояснява проф. Улрике Вилигер, ръководител на изследователския екип.

Така на практика се оказва, че да разбираме черния хумор, трябва да сме поне малко интелигентни.

Източник: "Бизнес инсайдър"