Сарказмът - "най-висшата форма на интелект", която ни помага в работата

Всеки обича сарказма. Не спирайте да използвате саркастичните забележки, те определено печелят приятели и почитатели. Сарказмът може да бъде забавен, но не винаги е вярната стратегия за изграждане на връзки и напредък в работата. Всъщност повечето кариерни консултанти ще ви кажат да го избягвате на всяка цена в офиса, пише Inc.com.

Дали обаче не грешат? 

Точно това показват резултатите от проучване за сарказма, което със сигурност ще се хареса на феновете на подигравателните коментари. Сарказмът не само ви прави щастливи, той помага да бъдете по-креативни и успешни, смятат учените. 

"Висшата форма на интелигентност"

Проучването, озаглавено "Висшата форма на интелигентност: Чрез абстрактно мислене сарказмът увеличава креативността на тези, които го изразяват и на тези, към които е насочен", е проведено от екип изследователи от Харвардския университет, Колумбийския университет и Insead. 

Те изпробвали ефектите от сарказма, като въвличали доброволци, с които обменяли искрени, саркастични или неутрални реплики, преди да изпълнят определена задача, целяща да оцени тяхната креативност. Какво показали резултатите? Сарказмът дал много добър мисловен резултат. 

"За да създадеш или декодираш сарказма, както изразяващите го, така и тези, към които е насочен, трябва да преодолеят противопоставянето между буквалното и реалното значение на саркастичния израз. Това е процес, който активира и е улесняван от абстракцията, която на свой ред насърчава креативното мислене", обясняват авторите на проучването. 

Виж още: Най-добрите пародии в киното

Резултатът бил, че "групата, която била поставена в саркастични условия, впоследствие се справяла по-добре с креативната задача от останалите две групи. Това предполага, че сарказмът има потенциал да поражда креативност у всеки." 

Или казано накратко, саркастичните коментира правят целия ви екип по-креативен, така че продължавайте с леко подигравателните, но забавни коментари. 

Сарказмът изисква доверие 

Учените обаче предупреждават, че резултатите от проучването не трябва да се възприемат като повод да бъдете саркастичен навсякъде и по всяко време. Ако не искате да нараните хората и да разрушите много мостове зад гърба си, трябва да ограничите коментарите си до там, където доверието вече е изградено. 

Когато сарказмът застане между две страни, които все още не са изградили доверие помежду си, то може да бъде повече вредно, тъй като се възприема по-скоро като презрително, отколкото като искрено. Когато обаче двама човека имат доверена връзка помежду си, сарказмът не поражда такива чувства и може да има положителен ефект.

Виж още: 35 начина да обиждаш като джентълмен

Източник: Inc.com