Пародиите, които ни карат да се смеем от сърце

Много филми са оставили отпечатък в нас със силата на посланията си, с красотата на заснемане или просто с добрата си история.

В сърцата ни обаче винаги ще има място и за откровената гавра, изкривяването, хиперболизирането и изобщо - осмиването на голяма част от тези филми в пародии.

Едни от най-забавните часове сме прекарали именно гледайки такива глупости с приятели.

Ето и някои от най-добрите пародии в киното, за които успяхме да се сетим на първо четене.

Ако смятате, че и други заглавия заслужават да попаднат в тази класация, чувствайте се поканени да ги добавите в коментарите.

10. "Запознай се със спартанците"

"Запознай се със спартанците" пародира най-вече епичния филм по комикса на Франк Милър "300". За сметка на това ще открием огромни дози сарказъм, подигравки и обикновена гавра, насочени към "Америкън айдъл", Парис Хилтън, Бритни Спиърс. "Трансформърс", "Грозната Бети" и въобще американската масова култура.

9. "Остин Пауърс" 

Великият шпионин, който всява страх в сърцата на враговете си, кара всички дами да го желаят и разполага с всевъзможни джаджи. Не, не говоря за Джеймс Бонд. Остин Пауърс е човекът. Той съчетава в себе си най-нелепата възможна визия на шпионин, нещо, много приличащо на ранен Елтън Джон по време на концерт, и зубъра от даскалото.

Ако не сте почитатели на откровения просташки хумор, можете да пропуснете с удоволствие филмите за британския топшпионин, но ако преглътнете огромните дози откровена простотия (която си е и забавна), ще прекарате няколко часа в смях. Майк Майърс е велик комик, а превъплъщенията му в Остин Пауърс и неговия най-голям враг Доктор Злобюл могат да ни оставят без дъх от смях.

8. "Властелинът на пръстените: Баджанаците и пръстенът"

В Русия има едно малко студио за озвучаване на филми, носещо китното име "Гоблин". Преминалите през това приятно местенце филми, независимо от оригиналния им жанр, се превръщат в забавна, леко просташка (на моменти далеч не леко) комедия, отразяваща руската душевност.

"Баджанаците и пръстенът" е точен пример за това. Преведен и едногласно озвучен с възможно най-нелепи и комични реплики, той може да ни накара да се смеем с глас и сълзи. Ако не сте почитатели на руския хумор, има голяма вероятност да не ви хареса. Иначе смело го препоръчваме.

7. G.O.R.A.

За турското кино не се говори много в България. Въпреки това там съществуват много интересни попадения, едно от които е точно тази комедия. G.O.R.A. разказва типична космическа история, но по такъв начин, че глупавият хилеж ще ни съпътства часове след като филмът е приключил.

Главният герой, който е отвлечен от Земята заедно с други обикновени хора, попада в затвор на планетата Гора. Там той се влюбва в принцеса, бие се с лошите и разкрива скрития си потенциал.

Би било плоска история, ако всичко това не беше съпътствано от балканско-турски манталитет и постоянни препратки към "Матрицата", "Междузвездни войни", "Петият елемент" и други холивудски продукции. Ако във вас не е твърдо заложено убеждението, че ще предадете дом и родина, ако си пуснете филм от Турция, горещо ви препоръчваме тази комедия.

Виж още: 10-те най-скучни герои в киното

6. "Робин Худ: Мъже в чорапогащи"

Ако не сте гледали тази комедия, задължително поправете грешката. Тотално преобръщане на историята за Робин Худ, при което все пак е наличен качествен сюжет и много, много, много (забавни) шеги. Гледането си заслужава, смехът също.

5. "Страшен филм"

Когато стане дума за пародия, "Страшен филм" е нещо като аксиома. Актуалните филми на ужасите, представени през призмата на пълната нелепост и американския, просташки хумор. Разбира се, с напредването на филмите от поредицата се наблюдава и едно затъпяване на смешките и изтъркване на лафовете, но "Страшен филм" си е страшен филм.

4. "Има ли пилот в самолета?"

Признат от Американския филмов институт за "един от 10-те най-смешни филма на всички времена", "Има ли пилот в самолета?" е шедьовър сред ексцентричните комедии. Приключенията на бившия военен пилот, който е принуден да поеме контрола върху самолет, защото екипажът е получил хранително натравяне, са способни да изкарат сълзи от смях по лицата ни. Задължителен за гледане.

3. "Монти Пайтън: Животът на Брайън"

Едва ли има някой, който да е бил пропуснат от коледната пропаганда с филми за живота на Иисус Христос. Всяка Коледа все някоя от телевизиите ще пусне поредното произведение на седмото изкуство, разказващо за чудесата, извършени от Божия син. "Монти Пайтън" правят същото. Ама не точно.

Техният филм "Животът на Брайън" е всичко друго, но не и благочестив разказ за живота на Христос. Огромни количества бъзици, бъзикане със скудоумието на някои фанатични вярващи и историята на един обикновен човек, случайно объркан за бог. Освен ако вярата не ви забранява леко еретичния британски хумор, препоръчваме "Животът на Брайън" с всичките си налични ръце.

2. "Голо оръжие"

Когато се стигне до пародии и просташки комедии, Лесли Нилсен е БОГ. Белокосият актьор има един от най-забавните филми в историята на киното и може да процеди смях и от камък. Филмите от поредицата "Голо оръжие" пародират всичките героични истории, където сам агент спасява кралицата, обезврежда атомна бомба или прави нещо друго, което като цяло спасява половината човечество. А самият герой на Нилсен, Франк Дребин, е точно онова, което може да се очаква от топагент - некадърен до безбожност и привлекателен за всички жени. Заслужава си човек да изгуби няколко часа в смях, гледайки "Голо оръжие".

1. "Смотаняци"

Двата филма от серията "Смотаняци" могат съвсем спокойно да ви направят плочки на стомаха от смях. Там Чарли Шийн открива за света способността си да забавлява хората и от екшънгерой се превръща в любимия комик на младото поколение.

В първия от двата филма на прицел е класиката с Том Круз "Топ гън". Съревнованието между двама пилоти за сърцето на красива жена никога не е било по-забавно и откачено. Във втората лента мишена за бъзиците става Джон Рамбо и цялата нелепост на филмите, в които супервойник от Америка върви и трепе наред в джунглата.

И все пак гледайте и самите филми - освен че ще се забавлявате, току-виж сте подобрили формата на коремните си мускули. Наистина са толкова забавни.