Сифилис и хламидии дебнат туристите във Варна. Там болните, засечени от началото на лятото, са най-много, сочат данните на Националния център по обществено здраве и анализи

От общо 29 случая на хламидийни инфекции в страната през юни 21 са в морската столица, 6 – в София, по един в Пловдив и Враца. Варна води класацията и по сифилис – 8 случая за един месец, пише в. "Телеграф".

Хората с по-променливи нрави трябва внимателно да подбират партньорите си, съветват лекари. Много от туристите, които си позволяват повече от морски флирт, след седмици или месеци може да разберат неприятната истина.

Особено коварни са хламидиите, тъй като заразяването с тях няма видими проявления при три четвърти от жените и при половината от мъжете. Ако инфекцията не се лекува навреме, може да засегне репродуктивните органи на дамите и да доведе до безплодие.

Лошото е, че хламидии могат да се накачат не само при полов контакт, но и при ползване на обществени тоалетни и басейни. Затова е добре веднъж в годината да си правите тест, съветват лекарите.