Терористичната клетка, която осъществи атентатите от 17 август, готвела от месеци много по-мащабни нападения със 120 газови бутилки. Плановете им обаче се провалили заради експлозията ден по-рано. Вече е ликвидиран и последният от тях

Юнес Абуяакуб, заподозрян като извършител на атентата в Барселона, беше ликвидиран в следобедните часове на понеделника. Той беше последният издирван от терористичната клетка с 12 джихадисти, които планирали още по-мащабни нападения в испанската автономна област Каталуния.

22-годишен мароканец, който носел бутафорен колан с експлозиви, бил застрелян в района на Субиратс, недалеч от Сан-Садурни-д'Анойя, след като бил разпознат край бензиностанция, локализиран и обграден от полицията на около 40 км от Барселона.

Сред убитите от него, освен 13-те жертви на булевард "Ла Рамбла", се оказа и 34-годишен мъж, намушкан смъртоносно и оставен на задната седалка на своя автомобил, който атентаторът задигнал от покрайнините на града при бягството си и изоставил на другия ден.

Той напуснал местопрестъплението пеш, след като спрял микробуса убиец върху мозайката на Жоан Миро. Вътрешният министър на Каталуния призна, че там e имало полицаи, но те не са стреляли по беглеца, тъй като оживеният централен район бил пълен с народ...

Властите са убедени, че Юнес и съучастниците му - които вече са мъртви или в ареста, - подготвяли атаките в продължение на половин година. В близкото градче Алканар заговорниците успели да съберат 120 газови бутилки, които възнамерявали да натоварят на три превозни средства, наети с кредитната карта на Абуяакуб.

Експлозията в Алканар в сряда вечерта сринала базата им и ги лишила от материал за бомбени атентати - което ги принудило да осъществят замисъла си на по-елементарно ниво...

В руините на къщата, където загина човек, а още седмина бяха ранени, се търсят биологични останки за идентифициране на още от потенциалните атентатори. Вероятно това са братът на Аалаа - Юсеф, и имамът Абделбаки ес Сати от каталунското градче Рипой, когото родители на местните младежи обвиняват за тяхното радикализиране.

Виж още: Моленбек - гнездо на тероризъм в сърцето на Европа

Първоначалният заподозрян за касапницата в Барселона беше 17-годишният Муса Укабир, след като в изоставеното возило, което прегази близо 150 души на пешеходния булевард "Ла Рамбла", беше намерен паспортът на по-големия му брат.

С документа тийнейджърът наел още две превозни средства - намереното от полицията в град Вик, и трето, останало паркирано в Рипой, където живеели заговорниците.

Непълнолетният атентатор загинал няколко часа след терористичния акт в Барселона - при престрелка с полицията в Камбрилс, когато при сходно покушение срещу пешеходци бяха ликвидирани общо петима терористи.

Смъртта си там намерили и останалите двама, търсени за съучастие в терористичния заговор: Саид Аалаа, на 18, и 24-годишният Мохамед Хичами, който бил придружаван от брат си Омар. Хусаин Абуяакуб е името на петия.

В ареста се намират четирима души - трима мароканци и един испанец - без регистрация за терористични прояви досега. Един от тях е бил задържан още след експлозията в сряда, а трима - в Рипой.

Виж още: 17 града в Европа са опасни за живеене - ето кои и защо

Първи видеокадри от нападението на бул. "Ла Рамбла", заснети от охранителна камера в Музея на еротиката, бяха публикувани от испанския в. "Ел паис".

Същата вечер в Камбрилс нападателите успяха да прегазят седем души, преди автомобилът им да се преобърне. Петимата били въоръжени с брадва и ножове, а към телата им били прикрепени бутафорни колани с експлозиви...

От травмите си там почина жена, с което загиналите в каталунските атентати станаха 14 - от САЩ, Белгия, Испания, Аржентина, Канада, Италия, Португалия. Сред тях, уви, се оказа и Джулиан Кадман, 7-годишното британче от Австралия, което се издирваше от четвъртък насам.

Жертвите и пострадалите в кървавия 17 август по последни данни са от 34 националности, вкл. от Франция, Германия, Холандия, Венецуела, Унгария, Перу, Румъния, Ирландия, Гърция, Куба, Македония, Китай, Алжир, Австрия, Мароко, Колумбия, Еквадор, Египет, Тайван, Хондурас, Кувейт, Мавритания, Пакистан, Перу, Доминиканската република, Турция.

Барселона е един от основните райони в Испания, където потенциалните терористи могат да се радикализират, твърдят експерти пред Би Би Си. Само тази година в каталунската столица е имало 14 арести и 10 полицейски разследвания.

Основната причина е голямата мюсюлманска общност, заради която Барселона се родее с Мадрид, друго средище за радикални ислямисти, коментира пред Би Би Си Хавиер Аргоманис, лектор по политическо насилие в университета на Сейнт Андрюс, Шотландия.

Испанските граждани, които са напуснали страната, за да се сражават в Сирия и другаде, са 178 - 1/10 от броя им във Франция. Мнозинството идват от Сеута и Мелиля - испанските анклави на мароканския бряг. Тези два града са в близост до други региони на Мароко, където са установени мрежи за вербуване на бойци за Ислямска държава.

През 2015 г. е въведена програма за дерадикализация, но едва напоследък това се превръща в приоритет, отбелязва Аргоманис.

Освен "Ла Рамбла", сред целите на терористите според данни от разследването трябвало да бъдат пристанището и една от емблемите на Барселона - базиликата "Саграда фамилия". Там в неделя, когато завърши тридневният национален траур, беше отслужена заупокойна литургия за жертвите в присъствието на испанския крал Фелипе и кралица Летисия.

Източник: Би Би Си