Най-опасната добавка с най-силен токсичен ефект за ДНК е натриевият нитрит (Е250)

Около 90% от добавките в храните имат вредно влияние върху ДНК, и то в много ниски концентрации - 10, 100 и 1000 пъти по-ниски от това, което е официално разрешено. Това заяви шефът на Лабораторията по молекулярна генетика в БАН доц. Георги Милошев в интервю за в. "Сега".

"Първо искам да кажа, че добавките към храните са най-разнообразни и не всички са вредни. Това е абсолютно сигурно. Ние изследвахме 14 от тях и за 7 или 8 имаме твърди и ясни доказателства за това вредни ли са или не. Оказа се, че от 7 сериозно изследвани във всички възможни параметри добавки 6 са вредни. Следователно само едно съединение показа безвредност по отношение на ДНК", коментира доц. Милошев.

Той коментира и критериите, по които са оценявани хранителните добавки

"Разработихме метод, който е до 10 000 пъти по-чувствителен от сега съществуващите. Искайки да удостоверим, че този метод работи във всякакви условия, решихме да проверим някои от добавките в храните. Избрахме над 20, но бяхме финансирани за 14, накрая останаха тези десетина, които сме изследвали. Подбрахме по 3-4 случайни съединения от всички групи Е-та - оцветители, подсладители, консерванти, така че да имаме някаква представителна извадка от всички тези съединения", каза доцентът.

Като най-опасна добавка с най-силен токсичен ефект за ДНК той определи натриевият нитрит (Е250) - консервант, който се използва в месата, рибите, консервите, във всички колбаси. Освен него, опасни са и оцветителите, които се срещат в различни бонбони, пасти, сладоледи и т.н. 

Виж още: 10-те най-вредни храни, които ядем

Оцветителите

"Особено опасни се оказаха и оцветителите. Те като количество не са чак толкова опасни, но може би като натрупване са опасни, защото се включват в молекулата на ДНК и никой не знае колко време престояват там. Включвайки се в нея, те оказват вредно влияние, като причиняват мутация. А мутациите в повечето случаи са вредни", коментира доц. Милошев.

Изследваните от Лабораторията по молекулярна генетика са фаст грийн (E143) - зелено оцветяване, еритрозин (E127) - червено оцветяване, индиго кармин (E132) - синьо и виолетово оцветяване.

Виж още: Внимание! Тези храни причиняват рак

"Не трябва да се избягва някаква храна, но в общи линии трябва да се внимава с тези, в които има добавен натриев нитрит, много силно добавяне на оцветители като сокове, силно оцветени бонбони, сладкиши, сладоледи", допълни още доцентът.

Виж още: Голяма част от разрешените Е-та увреждат ДНК-то ни

Източник: в. "Сега"