В детското издание на песенния конкурс Крисия, Хасан и Ибрахим финишираха като първи подгласници на 14-годишния италианец Винченцо Кантиело

България постигна най-високото си класиране на Евровизия в конкуренция с 15 държави! На детския конкурс в Малта песента "Планетата на децата", изпята на български от Крисия Тодорова, зае второто място в крайното подреждане със 147 точки.

10-годишната певица от Разград, заедно с връстниците си Хасан и Ибрахим, които й акомпанираха на пиано, беше най-младата изпълнителка в тазгодишната надпревара и до последно имаше проблеми с гласа заради болки в гърлото - но се представи отлично на сцената в съботната вечер.

Фотогалерия: Крисия - най-младата ни музикална звезда

"Планетата на децата" е композирана от Слави Трифонов и Евгени Димитров-Маестрото по текст на Ивайло Вълчев. Виж я как прозвуча на живо от сцената в Малта в съботната вечер:

С по осем точки, т.е. за трето място, ни оцениха Грузия, Украйна, Черна гора и Малта. За България се гласуваше още от Беларус, Русия, Грузия и Армения, която бе прекият ни конкурент и остана трета само с точка по-малко от нас - 146.

На първо място с максималния брой точки - 12, ни наредиха Хърватия, Кипър, Сърбия и Холандия. Втори, с по 10 точки, ни класираха Швеция, Словения и Италия, чиято песен "Твоята първа голяма любов" (Tu Primo Grande Amore) се очерта като фаворит в самото начало на гласуването по държави.

Изпълнителят й, 14-годишният Винченцо Кантиело, събра 159 точки, с 12 повече от българските представители.

Предишното ни най-високо класиране бе на Евровизия 2007 във Финландия, когато "Вода" на Елица Тодорова и Стоян Янкулов зае петото място. През 2013 г. те се опитаха да повторят този успех, но след тяхното фиаско с песента на Криско "Само шампиони" БНТ се отказа от участие тази година.