19-ото издание на фестивала продължава от 23 април до 21 май под мотото "Шансове и пътища"

С концерт на Софийската филхармония и двама австрийски солисти в зала "България" довечера в 19 ч. се слага началото на тазгодишното издание на Австрийските музикални седмици. 

За поредна година фестивалът се осъществява с подкрепата на "Мтел", а се организира от Австрийското посолство и Виенския клуб, под патронажа на вицепрезидента Маргарита Попова.

"За нас, като част от "Телеком Аустрия груп", e чест да подкрепим този културен проект, който тази година е с още по-богата програма. "Мтел" е един от най-големите спонсори в сферата на културата и изкуството и сме горди, че чрез тази инициатива повече хора ще могат да се докоснат до австрийското изкуство", коментира Хорст Пертъл, главен директор "Технологии" в "Мтел".

Това е 19-ото поредно издание на Австрийските музикални седмици, а програмата включва 15 концерта в осем града: София, Пловдив, Варна, Русе, Бургас, Пазарджик, Велико Търново и Габрово в периода от 23 април до 21 май.

Под мотото "Шансове и пътища" културното събитие обединява известни произведения на класиката и романтиката със съвременни творби.

В концертите участват многобройни изтъкнати солисти и диригенти от Австрия, които заедно с български оркестри и музиканти представят австрийското музикално творчество - от класиката до съвременни произведения, чиито автори често лично присъстват на премиерните изпълнения на свои творби.

Австрийските музикални седмици е най-големият културен проект, организиран от Австрийското посолство в България. Фестивалът започва през 1996 г., когато по инициатива на пианистката Мария Червенлиева са организирани концерти с австрийска музика в Пловдив.

Само за няколко години интересът на публиката е толкова голям, че събитието прераства в национален фестивал. До момента в рамките на досегашните издания са организирани над 200 концерта в 15 града.