Творбата му "Копиехвъргачът" беше класирана на първо място от общо 2116 поканени участници

Българският скулптор проф. Велислав Минеков спечели първо място на престижния фестивал в град Фуджоу, Китай. Неговата творба "Копиехвъргачът" се класира миналата есен сред 100-те финалисти от общо поканени 2116 участници.

Проф. Минеков е получил известие от организаторите, че след втория тур през януари и вота на зрителите неговата творба се е наредила на първо място. 50 творби, сред които и "Копиехвъргачът", бяха подредени в три парка на главния глад на провинция Фудзиен. Паричната награда, която скулптурът ще получи, е 300 хил. юана, което се равнява на около 40 хил. евро.

Победителят сам съобщи радостната новина в профила си във "Фейсбук":

"Изглежда да съм много щастлив. Имам късмет в последно време. Все пак това е най-високият световен конкурс за тази година. И когато се върна ще направя ателие с градина. С нов компресор, домати и чушки на двора, кокошки и куче. Ще поръчам мрамор от Карара и гранит от Зимбабве. Ще имам публика по-голяма от населението в родината. Сам не вярвам, че е истина!"

-kopiehvargach-na-skupltora-prof-velislav-minekov

Конкурсът във Фуджоу

Догодина в крайморският град Фуджоу ще бъде домакин на китайските Национални младежки игри и това даде причина да бъде организиран и конкурс "Благословеният град - Синя мечта". Целта му е да създаде постоянна скулптурна експозиция, която да укрепи имиджа на Фуджоу като артсредище.

Изискването на домакините към творците е техните идеи да се вписват в уникалния ландшафт на селището, граничещо с планина и заобиколено от три страни от море. Пластиките ще бъдат използвани и в рекламните кампании, съпътстващи спортното събитие.

Произведението на Велислав Минеков "Копиехвъргач" е изпълнено в бронз и неръждаема стомана и е с височина 2,40 м. Миналата година неговата монументална творба - 12-тонната арка "Говорещите глави", наскоро беше включена в колекцията на скулптурен парк в Истанбул. В момента проф. Минеков е в Неапол, където води курс в местната Художествена академия.

Източник: в. "Сега"