Препоръчителни са натуралните средства, съветва д-р Емилия Бенова

Ангината, наричана още остър тонзилит, се отнася към едни от най-разпространените простудни заболявания. На това остро инфекциозно заболяване, засягащо сливиците, са подложени както децата, така и възрастните.

Най-често ангината възниква вследствие простудяване на тялото или на отделни негови части, особено краката. Това може да се случи на фона на отслабване на имунната защита на организма, нискокалорично хранене, хроничен стрес, преумора и недоспиване, обяснява д-р Емилия Бенова във в. "Български фермер".

При първите признаци - сгряващ компрес

Първите признаци на болестта са болки при преглъщане (от едната или и от двете страни), повишена температура, понякога побиване на тръпки, главоболие, тъпа болка в ставите. В началото на болестта добър ефект дава изплакването на гърлото с топъл алкален разтвор (1 чаена лъжичка хлебна сода на 1 чаша преварена вода) 4-5 пъти на ден. Може и с топло мляко или с пресен сок от лук - по 3-4 чаени лъжички на ден.

Виж още: Правилото на трите дни, ако ни тръшне грип

При първите признаци на ангина се препоръчва на шията да се наложи сгряващ компрес. За разтвор може да послужи 1 чаена лъжичка оцет, разреден в половин литър вода, също и подгрято растително масло, водка, разреден спирт или просто топла вода. Обвийте компреса около шията, като отгоре наложете хартия, след това памук и накрая топъл шал. Желателно е компресът да се държи не по-малко от два часа.

Може да се направи и гореща вана на краката

В дълбок съд се налива вода с температура 40-42 градуса и краката се държат 15-20 минути. Когато усетите, че водата изстива, доливайте топла. За усилване на действието можете да добавите във водата 1-2 супени лъжици суха горчица (синап). След процедурата изтрийте краката със суха кърпа, сложете си вълнени чорапи и легнете, завивайки се с топло одеяло.

Виж още: Туршиите и киселото зеле ни лекуват от грип

В началния стадий на ангината много полезни са и лимоните. Народните лечители препоръчват в устата близо до сливиците да се държат две-три резенчета лимон, изчистени от кората, като бавно се всмуква сокът от тях. Когато лимонът омекне, може да се глътне, а след час и половина процедурата да се повтори.

Препоръчителни са натуралните средства

При ангина обикновено температурата силно се повишава. За намаляването ѝ вместо таблетки е желателно да използвате натурални средства. Ето няколко от тях.

- Две супени лъжици сухи или 100 г пресни малини се сваряват в чаша вода, след 10-15 минути се добавя 1 супена лъжица мед, сместа се разбърква и се приема топла преди сън.

- 2-3 супени лъжици малиново сладко се смесва с горещ чай и се приема преди сън.

- 1 супена лъжица липов цвят се заварява в чаша вода и след 20 минути се прецежда, като се добавя 1 супена лъжица мед. Приема се по половин чаша преди сън.

Виж още: Помощ! Детето вдига температура

Внимание!

При ангина като антитоксично и намаляващо температурата средство се използва ориз. Една чаша ориз се залива със седем чаши вода, добавя се една супена лъжица мента. Сместа се оставя да кипне и се смесва с настъргана на ситно глава кромид лук. От отварата се пие по 1/3 чаша на всеки два часа.

Инхалации у дома

При лечение на ангина народната медицина препоръчва сгряващи физиотерапевтични процедури. В домашни условия могат да се правят с различни смеси.

* За инхалация могат да се използват например картофи. Картофът се измива много добре и се вари в малко количество вода (парата да излиза от картофа, а не от водата), докато се появи типичният картофен мирис. Може да се добави и малко мента. Покрийте главата си с кърпа и се наведете над тенджерата така, че парата да идва върху лицето ви и да я вдишвате през носа и устата в продължение на 10-15 мин.

След инхалацията трябва веднага да легнете в леглото, за да не се простудите отново. Ако възпалителният процес протича много остро, можете да си правите инхалации и сутрин, и вечер.

Виж още: 10 растения, които са щит срещу грипа

* Настържете на ситно ренде кромид лук и дишайте над него. Пристъпете към процедурата веднага щом настържете лука, тъй като след 10-15 мин. той губи фитонцидите и ефикасността му значително намалява.

Източник: в. "Български фермер"