Опасна ли е температурата?

Когато детето се разболее и започне да вдига температура, родителите обикновено вдигат кръвното. Чувстват се притеснени, изплашени и безсилни. Какво е добре да знаем в такива ситуации?

Опасна ли е температурата?

Не. Много родители имат погрешната представа, че температурата е сигнал за сериозно заболяване. Това не е така. Температурата е нормален и здравословен отговор на тялото на дадено заболяване. Имунната система на организма освобождава вещества, които повишават температурата на тялото. Това е част от естествения процес на преборване на инфекциите.

Кога температурата е нормална и кога - висока?

• Нормална температура – между 36 и 37,2

• Ниска температура – 37,3-38,3

• Обичайна температура при простудно заболяване – 38,4-39,7

• Висока температура – над 39,8

Кога НЕ Е нужно да търсим лекарска помощ?

1. Запомнете – температурата е естествена реакция на организма към инфекции и не е задължително сигнал, че се случва нещо обезпокоително .

2. Простудните заболявания с ниска температура като цяло не са сериозни, лесно се лекуват и търпят отлагане до сутринта, за да се свържете с педиатъра си.

3. Простудните заболявания с температура от 38,4 до 39,5 също като цяло не са сериозни и обаждането на педиатъра може да бъде отложено за сутринта.

4. Треските с висока температура от 40 и повече градуса, която бързо се смъква до 37,8-38,3, също не са сериозни в по-голямата си част и може да почакате до сутринта преди да се свържете с педиатъра си.

Трябва ли да се опитваме да сваляме температурата?

Не. Ниската температура е полезна при преборването на дадена инфекция. Трябва да се борим с нея, когато създава дискомфорт в детето.

Лекувайте детето, не температурата.

ВАЖНО – ако въпреки всичко, имате вътрешно чувство, че детето ви е сериозно болно, свържете се веднага с вашия лекар.

За температурата:

Температурата се променя през деня – обикновено е малко по-ниска сутрин и малко по-висока вечер. Тя може да се променя и от активността на децата, когато тичат, играят или се упражняват.

Не мерете температурата веднага след къпане, след ставане от сън, след продължителен плач или изхождане по голяма нужда, тъй като тя може да се повлияе от тези фактори. Не мерете температурата, докато детето е завито с купища топли завивки или е навлечено прекомерно.

Източник: "Първите 7"