Грипът се лекува и с прополис

Грипът е много интересно заболяване и не може да се определи точно колко души ще се разболеят. Миналата година беше доказано, че ако четирима души се заразят, то само един боледува. Повече от 1,5 млн. души не могат да се разболеят от грипа, останалите ще имат имунитет. Грипът е опасно заболяване, но не бива да се плашат хората. Това казва проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Последната седмица имаме два пъти по-малко болни отколкото миналата година. Паниката е много голяма, защото хората започнаха много да разбират от футбол и грип, пошегува се експертът.

Проф. Кантарджиев съобщи още, че тази година у нас и в Европа се е появил нов вирус - H3N2, който не е същия, които е във ваксиналния щам. "В нашата страна по-малко от 2% стават ваксина и няма значение дали ще се улучи щама на грипната епидемия във ваксината. Ако нямат достатъчно имунитет, хората ще се разболяват", допълни той.

По думите му преди много години единствения начин народа да се снабдява през зимата с витамини са били туршиите и киселото зеле. "Важен е и витамин Д, за да произвеждаме антитела. През зимата възрастните трябва да приемат по четири капки на ден, 10-20 дни", допълни експертът.

Виж още: Как да се храним, когато имаме грип

"Грипът е заболяване, което идва за часове. На 1-2 ден се появява и кашлица, болките в ставите и мускулите са доста силни", каза той.

Професорът посъветва хората да използват маски за предпазване, но уточни, че те трябва да се сменят през 2-3 часа. Той допълни, че е добре да се пази дистанция от един метър, да използваме антибактериални кърпички, да не ходим болни на работа.

Как да се лекуваме при първите симптоми от грип коментира проф. Мермерски

Единственият продукт, който лекува грип, е прополисът. Ако си сложим прополис в ноздрите, ще излекуваме цялата дихателна система, коментира професорът. 

Устната кухина трябва също да бъде намазана с прополис - венците, езика и небцето, допълни Мермерски. 

В момента, който кихнете повече от два пъти, това значи, че вече сте болни от грип, смята професорът.

Яжте по три-четири моркова, със зехтин и слънчогледови семки, и ленено семе. Това набавя трите необходими витамина, каза още Мермерски.

Виж още: 9 растения, които са щит срещу грипа

Източник: Нова телевизия